• Beste Bezoeker,

  MF heeft een update gehad. Kijk hier voor meer informatie.

CB450 K0 Black Bomber, een supersports uit 1966

Het schrijven van een gedetailleerd verhaal over de assembla

 • Ja, ga door, ik kijk uit naar de volgende uiteenzetting.

  Stemmen: 51 94,4%
 • Tsja, ik lees het, maar waarom niet wat beknopter ?

  Stemmen: 3 5,6%
 • Nee, laat maar een filmpje zien van het eindresultaat.

  Stemmen: 0 0,0%

 • Total voters
  54

supersports400

MF veteraan
24 mei 2012
2.281
10
midden nederland
Ik rij er idd nog steeds op, probleemloos tot nu toe. Afgelopen jaar veel woon-werk verkeer gedaan, alsook een vakantietrip naar zuid Spanje.
Dit seizoen dus weer vele duizenden km's gereden. Morgen iig nog naar Kampen, overmorgen naar Den Bosch en in het weekend naar zuid limburg.

In totaal, vanaf 2014 meer dan 30K km gereden, eigenlijk best wel veel. Af en toe kleppen stellen, contactpunten controleren (en smeren), en een beetje poetsen.

Naast de CB450 K0, staan er ook nog een Honda CB400F, een Honda CB72 en een kawasaki KR1-s tot mijn beschikking, maar daar heb ik bedroevend weinig mee gereden. Je blijft automatisch de "grote" twin pakken, vanwegen het heerlijke koppel, het geluid en de looks.....
Hier onderweg ergens in Groningen (klantbezoek):

IMG_5812.JPG

Regelmatig de kleppen checken, en eventueel stellen:

IMG_5032.JPG
De meestal probleem gevende linkeruitlaatnok ziet er bij mij na meer dan 30K nog prima uit:

IMG_5033.JPG

Op een mooie zomeravond is het altijd genieten:

IMG_6033.JPG

Bij de kolenmijnen in België :

IMG_5980.JPG

Op een camping, ergens in Friesland:

IMG_6090.JPG

Ergens onderweg in de Polder, op de achtergrond ligt Amsterdam:

IMG_6044.JPG

En gewoon, omdat het één van de mooiste blokken is die Honda ooit heeft gemaakt:

IMG_6045.JPG
 
Laatst bewerkt:

guazzoni

MF'er
11 jan 2004
157
0
belgie
Bezoek site
Bedankt voor de update! En leuk om te lezen dat je hem ook echt blijft gebruiken. Zuid-Spanje betekent denk ik dan toch echt dag na dag een aantal lange ritten waarbij de fiets ook echt "op zijn donder krijgt". Fantastisch, daar zijn ze tenslotte voor gemaakt.

En als ik het zo lees is de fiets, mits netjes onderhouden, dus eigenlijk net zo betrouwbaar als een nieuwe.
Zijn ze, in tegenstelling tot bijv. de engelse fietsen uit die periode ook nog eens oliedicht te krijgen, of is dat dan weer net iets te optimistisch?
 

supersports400

MF veteraan
24 mei 2012
2.281
10
midden nederland
In 5 dagen heen (2200 km), en in vier dagen terug, ongeveer 500 km/dag (en op de heenweg 1 dag extra in de Pyreneeën). In Nederland en België het grootste deel over de snelweg, in Frankrijk en Spanje eigenlijk overal binnendoor, maar wel zoveel mogelijk 80 -100 km/uur wegen (de CB450 K0 houd niet zo van snelheden onder de 80).

Olie-dicht zijn deze fietsen eigenlijk altijd, en deze is geen uitzondering. De betrouwbaarheid wijd ik aan de voorbereiding en niet zozeer aan het model zelf.
Er is veel gedaan om de betrouwbaarheid te verhogen en dat werpt z'n vruchten af op zo'n lange rit. Uiteraard had ik e.a. aan gereedschap en onderdelen bij me, maar anders dan één maal de kleppen stellen en een aantal malen het viltje van de contactpunten smeren is er verder niet veel gebeurd. Achterlampje had ik al vervangen door een LED exemplaar, en aan de voorzijde zit er een halogeen 35/35 W in, meer licht en langere levensduur.

Ketting en tandwielen heb ik voor de reis vervangen door exemplaren geschikt voor een 520 ketting, zodat ik een X-ring ketting kon gebruiken (530 ketting X-ring is te breed). Banden zijn uiteraard ook modern (BT-45), en voor deze reis heb ik toch maar Koni's gemonteerd ipv origineel.

Het enige probleem was eigenlijk dat ik toch regelmatig de motor moest laten afkoelen, luchtkoeling en 38+ graden is niet een ideale combi ondanks dat de fiets iets rijker was afgesteld. Nog wel wat geëxperimenteerd met de voorontsteking, maar dat zette wat betreft de bedrijfstemperatuur geen zoden aan de dijk.

Maar dit was wel de laatste keer dat ik zo'n reis heb ondernomen op deze twin met zo'n relatief hoog daggemiddelde. Per dag 10 uur rijden op zo'n fiets lijkt goed te doen op papier, maar de praktijk is toch anders.

Volgend jaar neem ik óf de CB450 K2 (met 5-bak en comfortabele buddyseat) óf m'n CB400F mee, afhankelijk van de reis en eind bestemming (een kleine viercylinder in de bergen is niet echt optimaal).
 
Laatst bewerkt:

Speedphreax

MF veteraan
21 mrt 2003
4.314
9
48
Ik durf het haast niet te zeggen maar ik heb mijn 350 dit jaar heel lafjes op de aanhanger gezet. Met een 350 twee landen doorkruisen over de snelweg lijkt me trouwens ook geen pretje. Ik rij bijna nooit op de snelweg met de 350 en met de 200 al helemaal nooit. Respect dat je zoveel met de motor gereden hebt want vanuit mijn eigen vakantie ervaring kan ik beamen dat een 6-8 uur op zo'n motorfiets toch wat anders is dan op een moderne BMW GS. Daar stap je toch frisser af. Dat smeren van het viltje zal veel uitmaken maar ik denk dat niet veel mensen je dat nadoen. Het zijn de details waar het om gaat en alles telt bij elkaar op. Ik kan me voorstellen dat het veel voldoening geeft dat hij het zo goed blijft doen op zo'n lange rit. Ik kan ook elke keer weer genieten als hij na een lange dag rijden nog exact hetzelfde klinkt en loopt.
 
 • Like
Waarderingen: supersports400

supersports400

MF veteraan
24 mei 2012
2.281
10
midden nederland
Veel mensen laden de fiets idd op de aanhanger, en dat is niet zo gek. Zelf vind ik 4 of 5 dagen te kort voor zo'n afstand, maar het kon even niet anders. Over een paar weken (of als het mooie weer definitief is afgelopen) zal ik kijken wat de schade is. Voor de winter ontdoe ik de fiets van tank en carburateurs zodat ik tevens heel precies de klepspeling kan meten. Indien de speling groot is zal ik ook de uitlaatnokkenas verwijderen om het oppervlak van de slepers te inspecteren.

Het geeft veel voldoening enerzijds, maar omdat ik het hele blok erg goed ken, en ook z'n zwakheden, zat ik af en toe wel met samengeknepen billen op de fiets. Zeker in het begin van de rit luister je automatisch naar elk geluidje wat anders is dan anders, en bij de eerste beklimmingen ben je extra alert, ook bij de eerste afdalingen trouwens (gelukkig heeft zo'n dikke twin een goede motor-rem....).

Al met al een mooie rit, en zeker voor herhaling vatbaar, maar niet meer in dit tempo. De rit naar Spanje ook wel op m'n (inmiddels verkochte) XRV750 AT'98 gemaakt, en dat was een veel mildere beleving.

Graag rij ik volgend jaar nog eens naar Zweden of / en Noorwegen, maar dan niet meer dan 300 a 400 km per dag.

Toch zou je redelijk comfortabel met een 350 naar Z-frankrijk kunnen, of zelfs Spanje, maar zoals gezegd, binnendoor en vaak stoppen.

Momenteel zit mijn CB72'62 in de eindfase van (technische) restauratie, een 250 cc fietsje, die ik ook technisch geschikt maak voor de wat langere reizen (verbeterde oliepomp, tijdscorrecte koffers, half hoog stuurtje), maar zoals gezegd eerst de CB450 K1 en de CB400F maar eens proberen.

IMG_5792.JPG
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Kees Vetje

keesdaf66

MF'er
27 feb 2012
49
0
Olie-dicht zijn deze fietsen eigenlijk altijd, en deze is geen uitzondering. De betrouwbaarheid wijd ik aan de voorbereiding en niet zozeer aan het model zelf.
Er is veel gedaan om de betrouwbaarheid te verhogen en dat werpt z'n vruchten af op zo'n lange rit. Uiteraard had ik e.a. aan gereedschap en onderdelen bij me, maar anders dan één maal de kleppen stellen en een aantal malen het viltje van de contactpunten smeren is er verder niet veel gebeurd. Achterlampje had ik al vervangen door een LED exemplaar, en aan de voorzijde zit er een halogeen 35/35 W in, meer licht en langere levensduur.
.
Leuk om dit topic door te lezen!
Ik rijd nu na een aantal 'dikke' BMW's op een CB500f uit '75. Ben wel benieuwd naar het LED achterlampje. Heb je er één gevonden met een goedkeur voor de openbare weg, of gewoon een LED lamp gekocht die je in China / Nederland kan bestellen?

Omdat ik misschien extra verlichting wil gaan gebruiken, zoek ik naar een methode om het stroomverbruik wat te verlagen.
 

supersports400

MF veteraan
24 mei 2012
2.281
10
midden nederland
Tijdens het reguliere onderhoud deze winter zag ik dat mijn bougie's zijn beschadigd. Nader onderzoek leerde dat de uitlaatklep de bougie electrode heeft geraakt.
Zowel een compressietest als een lektest liete gelukig geen abnormale waarden zien, en waren vergelijkbaar met de eerder gemeten waarden in de afgelopen jaren, daarnaast waren ze voor beide cylinders gelijk.

Ik weet bijna zeker dat dit in de laatste 2 maanden gebeurd moet zijn, ook toen heb ik de bougie's geinspecteerd (na een retourtje Spanje)en waren iig onbeschadigd.

Er is geen voelbare speling tussen klep en geleider, het kan dus niet zo zijn dat dat de oorzaak is geweest. Klepspelingen zijn ok.

Iemand een verklaring ? (nb, de bougie's zijn NGK BP7E-S)
 

Bijlagen

Laatst bewerkt: