Dat de brandweer komt om schoon te spuiten zegt niets over een eventuele verplichting van een boer.
Het geeft eerder aan in wat voor bizarre drama maatschappij we al zijn verzand.
Misschien komt die man daar wel 4 x in 2 uur langs, en dan verwacht jij.....
Tussen eigen verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel zit een wereld van verschil.
En op motorrijders van bomen schrapen en auto's die in het kanaal belanden ga ik al helemaal niet in.
Jij vindt zeker ook dat de blaadjes van de weg moeten worden geveegd.
Gaat niet gebeuren, dus wen er maar aan.
Wat ik vind is niet zo relevant:
De artikelen 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994 luiden als volgt:
Artikel 5: het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
Artikel 6: Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of een zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.
Op grond van bovenstaande artikelen is het dus niet alleen een kwestie van verantwoordelijkheid richting de (mede) weggebruikers.
De wet stelt de vervuiler van de weg op grond van artikel 6:162 van het Burgerlijk wetboek aansprakelijk, wegens onrechtmatige daad. Het plaatsen van modderborden ontheft de vervuiler niet de verantwoordelijkheid om de weg schoon en veilig te houden.
En van de website van de politie.nl;
Hoe gevaarlijk is modder op de weg?
Bij het uitvoeren van agrarische werkzaamheden, zoals het rooien van aardappelen en bieten, kan er modder op de wegen terechtkomen. Modder op de weg in combinatie met regen, mist of schemering kan tot gevaarlijke situaties voor het verkeer leiden.
Veel landbouwvervoerders plaatsen waarschuwingsborden en maken de weg achter zich schoon, zoals het hoort. Dit kan echter weer gladheid veroorzaken, met name tijden van (nacht)vorst.
Wat doet de politie?
In principe zijn vervoerders die de weg niet schoonmaken, strafbaar. Als de politie ter plaatse is en de situatie blijkt gevaarlijk te zijn, probeert zij de veroorzaker op te sporen. De veroorzaker moet alles opruimen. Afhankelijk van de situatie krijgt hij of zij proces-verbaal. Als de veroorzaker niet bekend is, neemt de politie contact op met de wegbeheerder voor de schoonmaak.
"
Natuurlijk ben je zelf wel verplicht je snelheid aan te passen aan de situatie. Maar als er zonder borden en na een bocht opeens blokken klei op het wegdek liggen, dan kan redelijkerwijs niet van je worden verwacht dat je hier rekening mee hebt kunnen houden.
Overigens, bladeren komen niet door nalatigheid op het wegdek. (en dan is het eigenlijk nog steeds de plicht van de wegbeheerder om het wegdek schoon te houden). Maar gezien dit voorspelbaar is, kun je daar wel rekening mee houden.
Maar ik denk dat wij het hier niet over eens gaan worden.