Vietnam

Status
Niet open voor verdere reacties.
@DownUnder.
Minh vond het op zich een goed idee. Ze is echter bang dat er heel wat meer betaald zal moeten worden dan die ene €. Ze verwacht dat hij het heel hoog wil laten groeien om het dan te verkopen.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb in militaire dienst molotov-coctails leren maken en gebruiken.... (maar dat had alleen nut bij tanks als ik mij goed herinner).
 
Wat te doen in Nha Trang

Een paar dagen geleden kwam ik deze site tegen: Wat te doen in Nha Trang: de 10 beste activiteiten
Hier worden in een viertal categorieën een soort rangorde gegeven van
- Attracties
- Activiteiten
- Uitgaansleven
- Winkelen

Het is me alleen volstrekt onduidelijk waar die rangorde op gebaseerd is. Er staan wat bolletjes die ongetwijfeld een score per onderdeel aangeven, maar die volgorde lijkt willekeurig. Ook als je wat subcategorieën bekijkt zit er geen logica in. Kortom, ongetwijfeld Vietnamese logica.....

Ook de toekenning aan een categorie lijkt hier en daar niet echt eenduidig. Modderbaden kom je bv. bij attracties en activiteiten tegen.

Er bleken best veel onderdelen te zijn die me niets zeiden of waar ik nog nooit geweest was. Ook zijn de recensies soms wat ...ehhh... tegenstrijdig.....

Maar ik denk dat het toch een goed idee is als je naar Nha Trang gaat om tevoren dit overzicht incl. de recensies te lezen. Er worden een aantal zaken unaniem volledig met de grond gelijk gemaakt. Van die weet je in ieder geval zeker dat je er maar het beste weg kunt blijven.
 
Jouw verhalen over de economie van Vietnam gelezen hebbend, denk ik dat het allemaal gesponserde links en aangereikte beoordelingen zijn, ook de negatieve over de concurent. Hoe hoger de sponsering hoe beter de beoordeling zal zijn.
 
Authenticiteit

Een aantal maanden geleden had ik een “discussie” met iemand (geen MF-er) of alles wat ik schreef wel waar was. Sommige verhalen vond men wat “ongeloofwaardig”. Ik heb in mijn antwoord aangegeven, dat ik voor het smeuiige verhaal sommige zaken misschien wat aandik, maar in essentie is alles, wat ik schrijf, waar of echt gebeurd. Geloof mij nu maar: hier is niets te dol!

Voorbeelden
Aandikken
Dat is als ik schrijf dat ik 5 karaoke-brullers om mij heen hoor in plaats van de in werkelijkheid “slechts” 3 die elkaar proberen te overstemmen.

Werkelijkheid
Wanneer ik schrijf dat leraren 60-70M voor een baan moeten betalen of dat je eerst moet betalen voordat men een keizersnede gaat uitvoeren en ze je anders rustig een dag laten liggen.


Om een indruk te geven hoe mijn stukjes tot stand komen volgt hier een korte toelichting.

Inspiratie
Soms maak ik zelf iets mee, soms hoor of lees ik iets of maakt Minh een opmerking ergens over. Dat is vaak het begin van een stukje. Als ik echt van niets weet gaat Minh zoeken en googlen en komt met een outline of een voorzet. Als ik er wel wat vanaf weet begin ik meteen zelf te kloppen. Een enkele keer zijn er situaties dat ik meteen wil gaan schrijven maar dan wacht ik toch maar tot de stoom enigszins uit mijn oren is verdwenen. Meestal realiseer ik mij dan, dat ik toch maar beter niet over dat <@&^%$ onderwerp kan schrijven.

Vertalen
Als Minh iets schrijft doet ze dat meestal in het Engels of Vietnamees. De snelste manier om het in het Nederlands te krijgen (ik ben per slot van rekening lui) is het door Google Translate halen en er vervolgens begrijpelijke Nederlandse zinnen van maken. Voor beide is dit inmiddels de beste werkwijze gebleken.

Kladversie
Afhankelijk van het onderwerp laat ik Minh de kladversie lezen en pas die naar aanleiding van haar opmerkingen zonodig aan. Deze stap dient met name om ervoor te zorgen dat er geen onwaarheden in staan. Als Minh twijfelt gaat ze googlen of spreekt haar uitgebreide netwerk aan. Als het zaken hier in de buurt betreffen vraagt ze het de overbuurvrouw. Vandaar ook dat ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durf te beweren dat alles waar is.

Deze post is trouwens een voorbeeld van een bijdrage, die ik niet aan haar heb laten lezen.

Terras/Dalatwijn
Minh controleert ook of er dingen instaan die ik beter niet kan schrijven: de terras/Dalatwijn-zaken. Hier is zelden discussie over, die verwijder ik gewoon. Meestal is het duidelijk, een enkele keer vraag ik het waarom en dan licht Minh dat toe. Ik wil gewoon geen enkel risico lopen.

Paranoia? Google een keer op “Blog Vietnam Jail” en dan praten we verder.

Definitief maken
Ik loop de kladversie nog een keer na en probeer zoveel mogelijk fouten eruit te halen. Ik heb een Engelstalige Word, dus moet ik zelf voor spelling-checker spelen. Wat met name moeilijk is bij mijn zwakke punt: c en k. Ook bekijk ik of er foto’s bij passen. Ik zet deze alvast op het forum (afgrijselijk gebruikersonvriendelijk systeem!), voeg de namen aan het artikel toe en zet het artikel bij de voorraad. Dat betekent ook dat ik af en toe nog wat wijzigingen kan aanbrengen voordat ik het daadwerkelijk plaats.

Meestal zet ik ze al meteen in de volgorde waarin ik ze wil plaatsen. Ik weet dus altijd hoeveel dagen ik nog vooruit kan. Op dit moment (er was weer wat inspiratie en vooral input van anderen) is dat nog 7 dagen. ;)


full
 
Laatst bewerkt:
Jouw verhalen over de economie van Vietnam gelezen hebbend, denk ik dat het allemaal gesponserde links en aangereikte beoordelingen zijn, ook de negatieve over de concurent. Hoe hoger de sponsering hoe beter de beoordeling zal zijn.
Ik sluit het zeker niet uit. O-)
 
Vietnam Airlines

In de laatste nieuwsbrief (december 2014) van Vietnam Airlines stond ondermeer het onderstaande te lezen.

Vietnam Airlines changes time for flight check-in
Following Circular 36/2014/TT-BGTVT dated 29 August 2014 regulating the passenger service quality at airports apply from 01 December 2014 by Ministry of Transport, Vietnam Airlines would like to inform passengers about changes in opening and closing time of check-in counter, closing time of boarding gate from 01 December 2014 as follow:

Opening time of check in counter:
• Flights depart from Vietnam territory:
o Domestic flights: 02 hours before schedule time of departure.
o International flights: 03 hours before schedule time of departure.
• Flights depart from outside Vietnam: From 02 – 03 hours before schedule time of departure, depending from concerned authorities regulations.

Closing time of check-in counter:
• Domestic flights: 40 minutes before schedule time departure.
• International flights: 50 minutes before schedule time departure.
• At international airports such as Charles de Gaulle (Paris, France); London Gatwick (London, UK); Frankfurt (Frankfurt, Germany), check in counters are closed 60 minutes before schedule time departure.
In case Vietnam Airlines ‘s schedule is changed, the opening/closing time of check in counter, and closing time of boarding gate shall be adjusted accordingly.

Closing time of boarding gate:
• Boarding gate closes 15 minutes before schedule time departure.

Passenger should arrange plan to be at the airport to complete all required procedures in time. Vietnam Airlines shall not assume any liability for missing the flight of passenger.
Thank you for your cooperation and enjoy Vietnam Airlines’ convenient and comfortable flights.


New boarding method to ensure precise departure time
From October 2014, Vietnam Airlines has begun a new boarding order to improve passengers’ convenience and ensure each flight’s departure to be on time.
The new boarding is conducted as follows:
• Passengers requiring special assistance, elderly passengers, passengers travelling with child, pregnant women are invited to board first.
• Passengers on the Economy class are invited to board based on their seats in the following order: those on the 41st to the last row board first, followed by passengers with seats on the 26th to the 40th row, and those on the 10th to the 25th row, depending of the aircraft.
• Business class’ passengers, GLP Platinum/Gold/Titanium members and SkyTeam Elitte Plus/Elite members may be invited for boarding at the most convenient time before the boarding gate close (if priority boarding gates are available).


Commentaar
Het spreekt inmiddels voor zich dat ik iets als dit niet kan lezen zonder enig commentaar te leveren.

Het wordt gebracht onder de omschrijving “regulating the passenger service quality at airports”. Ik krijg toch sterk de indruk dat de diverse sluitingstijden een duidelijke verslechtering zijn van het toch al niet zo hoge service-niveau. Zie bv. FredVN in "Vietnam" en FredVN in "Vietnam"

Die tijden zijn wel duidelijk iets om als passagier rekening mee te houden.

En ik ben ook uiterst benieuwd hoe ze de huidige chaos, zeker bij de binnenlandse vluchten, bij het boarden gaan oplossen. Dat met die groepen klinkt aardig, maar ik heb nog nooit gezien dat een Vietnamees zich aan dit soort zaken houdt.

Ook zou het een stuk schelen als het cabinepersoneel bij de binnenlandse vluchten wat actiever is en mensen helpen met hun bagage etc. Meestal staan ze ergens aan de zijkant te kijken hoe alles zich ontwikkelt en doen alleen, als iedereen eindelijk zit, de kleppen van de bagageruimten dicht. Een enorm verschil met internationale vluchten waar het cabinepersoneel actief meehelpt.

Ik zal na de eerstkomende vlucht verslag uitbrengen.
 
Vorige week Vietjet gevlogen, was een goede ervaring! Dit zegt natuurlijk niks, want 1 keer goed is nog niet alles... Was wel bijna de helft goedkoper dan Vietnam Airlines
 
Laatst bewerkt:
Professionaliteit

Op één dag heb ik hier gisteren de uitersten van dit begrip mee mogen maken.

We waren op Minh’s moter op weg naar Nha Trang en ze had te weinig benzine. Dus ze stopte bij een motor-reparatiezaakje hier vlakbij voor een liter benzine. Kun je hier trouwens op heel veel plaatsen kopen: ze tappen uit een grote jerrycan een literfles vol en gooien dat in de tank. Tijdens het wachten keek ik naar één van de monteurs. En ja hoor......

Waarvoor gebruikt een Vietnamese monteur een grote schroevendraaier?
Juist, om een buitenband om de velg te leggen.
Verder commentaar overbodig. :X

:N

Aan de andere kant van het spectrum zit de dame van de Arduino-winkel. Een toelichting.
Een Arduino is een heel klein computertje waar je een heleboel uitbreidingen en sensors aan kan hangen. Ik had er vorig jaar één meegenomen uit NL voor een specifiek doel. Dat ging niet door dus hij lag niets te doen. Inmiddels heb ik weer een toepassing gevonden en was op zoek naar een specifieke sensor. Deze worden o.a. in HCM verkocht. Zie :: SOTATEC :: | Trang chủ Maar om alles hier thuis te krijgen blijft wat tricky.

Verder googlen leverde een mij onbekend adres in Nha Trang op. Minh is een paar dagen geleden in dat winkeltje geweest. Het is een heel klein zaakje wat door een echtpaar wordt gerund, maar vnl. de vrouw staat in de winkel. Het meeste zetten ze om via internet. Ze hebben wat speciale kanalen met China, waardoor ze goedkoper zijn dan veel andere bedrijven en volgens Lê, de eigenaresse, toch behoorlijke kwaliteit leveren. Bv. een Arduino Uno voor precies €10 (VND 265.000). Minh heeft een half uur met haar staan kletsen. Lê woont hier vlakbij, dus mogelijk kan ze dingen voor me meenemen. Hoef ik niet helemaal naar Nha Trang te rijden.

Ze vertelde o.a. dat de winkel nu een jaar of 2 bestaat. In het begin sliep ze 3-5 uur per nacht en de rest van de tijd was ze bezig om op internet artikelen op te zoeken.

Omdat Minh nog wat vergeten was en we voor dringende zaken in Nha Trang moesten zijn ben ik gisteren meegegaan. En ze hebben er een vaste klant bij! Lê is zo ongeveer de eerste, die mij in de winkel het gevoel gaf, dat ze alleen mij en niet tegelijk 10 anderen aan het helpen was. Uniek! Daarnaast weet ze waar ze over praat en wat ze heeft. Absoluut een professional en als je met Arduino’s bezig bent is de winkel zeker een bezoek waard.

Het adres en de website:
Lê Nguyên
23B Sinh Trung
Nha Trang
Tel. 0903 501 091
LINH KIỆN ĐIỆN TỬ LÊ NGUYÊN
 
Vorige week Vietjet gevlogen, was een goede ervaring! Dit zegt natuurlijk niks, want 1 keer goed is nog niet alles... Was wel bijna de helft goedkoper dan Vietnam Airlines
Minh gaf nog een aanvulling.

Vietjet vliegt niet altijd op de afgesproken tijd. Dat komt deels, omdat alle infrastructuur van Vietnam Airlines is. En die heeft dus per definitie prioriteit.

Als je dus met een (strak) tijdschema zit, is het verstandiger om voor Vietnam Airlines te kiezen.
 
Laatst bewerkt:
En ze hebben er een vaste klant bij! Lê is zo ongeveer de eerste, die mij in de winkel het gevoel gaf, dat ze alleen mij en niet tegelijk 10 anderen aan het helpen was. Uniek! Daarnaast weet ze waar ze over praat en wat ze heeft. Absoluut een professional en als je met Arduino’s bezig bent is de winkel zeker een bezoek waard.
Ondanks dat die site in het Vietnamees is met wat onvertaalde engelse termen denk ik dat jij daar in het engels keuvelen kan :+
 
Zeker. Lê heeft industriële biologie gestudeerd en spreekt heel behoorlijk Engels. En via google is het merendeel van de site ook vrij goed te begrijpen.
 
Als de motor-gerelateerde truc met de Arduino lukt plaats ik hem wel op het forum. Zal wel ruim na de vakantie worden: eerst de schotelantenne bouwen.
 
Cross H

Veel doktoren hier in Vietnam spreken geen of slechts gebrekkig Engels. Mocht je medische hulp nodig hebben is het meenemen van een goed Vietnamees sprekend persoon de beste optie. Maar helaas niet altijd haalbaar. Deze app voor iPhone en iPad kan dan nog wel eens zeer nuttig zijn. En vergeet vooral de Dongs niet :+

full
 
Thailand vs. Singapore – Where would you evacuate to?

Onderstaand artikel is uit de nieuwsbrief, die we regelmatig ontvangen. Voor ons is het interessant, omdat we via onze verzekering een uitwijk hebben naar Singapore of Thailand. In dit artikel staan wat meer details.



Medical evacuation is not something expats enjoy thinking about, but it’s never far from our minds either. If that day does come, most of us would probably prefer to be flown home to our native countries, but this is not always an option if the condition is life-threatening. For expats in Asia, the destination of choice is either Bangkok or Singapore.

For expats visiting international private hospitals, there is actually little difference in medical treatment between Singapore and Thailand. Both countries offer world-class international hospitals with internationally trained, English-speaking staff. Both are transportation hubs with regular flights from most Asian cities.

The destination we choose may depend on the ailment. Both countries have developed their own medical specialties. Singapore is the preferred destination for organ transplants, cancer treatment, cardiac surgery and fertility treatment. Thailand has developed a reputation for cosmetic procedures—from tummy tucks to face lifts—which can be obtained at a fraction of western prices. Thailand also excels in eye and dental care, and controversial gender and intravenous fertility treatments.

full



Thailand the Destination of Choice
Every year more foreigners visit Thailand than Singapore for medical treatment. This figure includes medical tourists, people who combine an overseas holiday with a medical procedure. They choose Thailand not only because of the lower cost of medical procedures, but also the lower cost of living. If we factor in hotel and food costs during recovery and rehabilitation (including for accompanying friends and family), these savings can be significant. For the patient, Thailand may also be attractive because it’s a more comfortable place to recover, especially if a beach villa is an option.

The higher volumes of medical tourists to Thailand have lead to great improvements in quality of its medical services. Because doctors are paid by the number of operations performed, Thailand has been able to attract some of the best doctors from around the world. Some of these doctors actually commute from Singapore to work in Thai hospitals. The higher patient volume also means the doctors in Thai hospitals are more skilled, since they perform more surgeries. Finally, the higher volume has lead to improvements in facilities and service as western companies have flocked to Thailand to cash in on the lucrative medical tourism market. These companies have purchased or partnered with Thai hospitals, improving facilities and service, and making minor surgeries cheaper.

Bron: Insurance in AsiaThailand vs Singapore- Where would you evacuate to? - Insurance in Asia
 
Why I’ll Never Return to Vietnam

By Nomadic Matt | Published September 19th, 2010

Back in 2007, I took a trip to Vietnam. Upon leaving, I swore I’d never go back. The only way I’ll give this place a second chance is if I meet a girl who really wants to go to Vietnam or if some business trip takes me there. Who knows what the future will hold, but for the time being, I never want to return. And the reason for that is one of my most-asked questions. People email me several times a week asking why, in this post about myself, I single Vietnam out as being my least favorite country. What could be so bad about it?
Well, I figured it was time to give an answer.

The simple answer is that no one ever wants to return to a place where they felt they were treated poorly. When I was in Vietnam, I was constantly hassled, overcharged, ripped off, and treated badly by the locals.

I constantly met street sellers who tried to openly overcharge me. There was the bread lady who refused to give me back the proper change, the food seller who charged me triple even though I saw how much the customer in front of me paid, or the cabbie who rigged his meter on the way to the bus station. While buying t-shirts in Hoi An, three women tried to keep me in their store until I bought something, even if that meant pulling on my shirt.

On a trip to Halong Bay, the tour operator didn’t have water on the boat and had overbooked the trip, so people who paid for single rooms suddenly found themselves with roommates…sometimes in the same bed!

One of the worst experiences came while in the Mekong Delta. I was catching a bus back to Ho Chi Minh City. I was thirsty, so I went to get a common drink in Vietnam—water, lemon, and some powdery, sugary substance in a plastic bag. The woman making this concoction looked at me, laughed at her friends, and then started laughing at me while clearly not putting in all the ingredients into this drink. I wasn’t born yesterday and knew I was being blatantly ripped off. She was cheating me right to my face.

“She’s telling her friends she’s going to overcharge and rip you off because you’re white,” said a Vietnamese American who was also on my bus. “She doesn’t think you will notice.” “How much should this really cost?” I asked my new companion. I gave the vendor the correct change, told her she was a bad person, and walked away. It wasn’t the money I cared about—it was her utter disrespect.

I wondered if it was just me. Perhaps I simply had a bad experience and Vietnam was really amazing. Maybe I just had bad luck. Maybe I just caught people on an off day. But after talking to a number of other travelers, I realized that we all had the same stories. Hardly anyone had a good story, which might explain why 95% of tourists don’t return. They all had tales of being ripped off, cheated, or lied to. They never felt welcome in the country either.

I witnessed other people having problems in Vietnam. I saw friends getting ripped off. Once when my friend bought bananas, the seller walked away before giving change back. At a supermarket, a friend was given chocolate instead of change. Two of my friends lived in Vietnam for six months, and even they said the Vietnamese were rude to them despite becoming “locals.” Their neighbors never warmed up to them. They were always outsiders—strangers even to those they saw every day. Wherever I went, it seemed my experience was the norm, not the exception.

I’ve encountered many travelers who thought the people in Vietnam were really nice and enjoyed their travels there. I’ve often wondered why there’s such a disparity in experiences. Well, there’s one common difference between the travelers who have liked it and those who have hated it. Most of the people who had a good experience traveled in luxury, while those who didn’t were backpackers and budget travelers. It’s a curious thing to think about and reinforces a story I once heard.

While in Nha Trang, I met an English teacher who had been in Vietnam for many years. He said that the Vietnamese are taught that all their problems are caused by the West, especially France and the U.S., and that Westerners “owe” the Vietnamese. They expect Westerners to spend money in Vietnam, so when they see travelers trying to penny pinch, they get upset and thus look down on backpackers and treat them poorly. Those who are spending money, however, seem to be treated quite well. I don’t know if this is true or not, but given what I saw, it makes some sense.

I’m not here to make judgments about Vietnam or the Vietnamese. I don’t believe everyone in the country is bad or rude. I only have my travel experience to reflect upon. You should go and make up your own mind. After three weeks in Vietnam, I couldn’t get out fast enough. Why would I want to stay in a country that treated me like that? Why would I ever want to go back? I don’t care that they tried to overcharge me. It’s not about the money. I’m happy to pay more—a dollar goes a lot farther for them than it does for me.

But just because I’m a backpacker doesn’t mean I deserve any less respect than anyone else. I wasn’t looking for the royal treatment, just basic respect. And I never felt respected in Vietnam. I felt like people there looked at me not as a human being but just as someone who could be ripped off. There are rude people everywhere, but it was so disproportionately bad that if I never went back to Vietnam, I wouldn’t feel too bad about it.

But just because I didn’t like Vietnam doesn’t mean you shouldn’t go. This is my experience, but you should always just take what someone says, file it away, and go yourself. And if you don’t go because of this article, I’ll find you and drag you there myself!
You can plan your trip using my Vietnam guide to find out what to see and do, save money, and avoid getting ripped off.


Bron: Why I'll Never Return to Vietnam


Ik vond bovenstaand artikel op internet. Het leek me wel geschikt voor het forum. :+
Voor een heleboel commentaar van anderen zie de bron. Morgen het mijne.
 
Ik denk alvast dat Nomadic Matt niet erg gemist wordt door Vietnam.
Niks verloren aan mensen die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten....
 
Why I’ll Never Return to Vietnam (2)

Mijn eerste reactie was: “uit welk dorp is deze onnozele naïeveling afkomstig?” Oeps, “onnozele naïeveling”, dubbel op, maar dat is zijn verhaal ook. Vergeleken bij hem ben ik de grootste positievo, die hier in Vietnam rondhobbelt.


Daarna heb ik zijn website bekeken (Vietnam Travel Guide: What to See, Do, Costs, & Ways to Save en bij een aantal punten wat vraagtekens gezet.
Bij Nha Trang zegt hij bv.
“Diving - There are quite a few dive shops in Nha Trang so it is possible to hunt around for the best price and bargain with the shop owners.”
Persoonlijk kies ik hier toch liever voor een betrouwbare duikshop. Anders krijg je iets als Happy Diving Center (Nha Trang) - 2018 Alles wat u moet weten VOORDAT je gaat - TripAdvisor Aanbevolen voor die mensen, die wat horrorverhalen over duiken willen lezen. Bij die tent wegblijven als je niet levensmoe bent.

Vervolgens een heel stuk van het commentaar gelezen. Gelukkig zijn, net als ik, velen het oneens met zijn artikel. Ik vond onderstaande reactie erg goed en genuanceerd en plaatst veel zaken in een juist perspectief, met uitzondering van punt 6. MaiLinh moet je in HCM absoluut vermijden, kies bij voorkeur Vinasun.

Mr Nguyen Nguyen
February 3, 2012 at 5:36 am
As a Vietnamese I was not surprised about the bad experiences that Matt had in Vietnam. Such things do happen even to local people.
What makes me surprised is an experienced traveller like Matt seems to know very little about Vietnam (and other countries in SEA in general).
Though other people might have mentioned already (there are too many comments so I can not read them all), I like to give a few tips for you when you are in Vietnam.
1. Bargaining before buying is a golden rule. It may not be easy for foreigners but if you think the price is too expensive then try to offer 1/3 or a half price. If the seller says No then go over to the next shop. There are many shops selling similar goods at the same place. Here you can offer a bit better price and you will probably get the deal. Bargaining is also a fun to do.
2. At any restaurants always ask for a menu where the price is shown. If not, ask for the price first otherwise you may be overcharged.
3. Say NO to street sellers if you do not intent to buy anything from them. Trying to talk to them for fun (many foreigners like to do that) will only make them follow you until you agree to buy something from them.
4. Local people normally do not get back small changes of a few thousand Dong. The value is too small (remember that 1 USD is worth more than 20,000 VND) and in many cases the sellers do not have small changes. That is why your friend gets some chocolates at the market instead. I know you are from a different culture but this is very common in Vietnam. Funny right?
5. Many Vietnamese people especially people in country side are curious about foreigners and they like to talk and laugh in front of you. By no means this means they say “HAHAHA I rip you off”. I doubt that a foreigners can understand exactly what local people talk about because even Vietnamese people from the North sometimes can not fully understand.
6. There are fake taxis where meters go like mad. Unfortunately it is not easy to recognize them. Always ask your hotel front to call a taxi for you. If you catch a taxi on a road then choose Mailinh or a taxi where you can hear voice of operator. If you get on a fake taxi (you know by the unusual jump of meter), pay and get out immediately.
7. Talk to your tour guide if you are unsure about something.
Hope that this will help. Enjoy your time in Vietnam


Blijkbaar vond Matt zelf ook dat hij in zijn artikel wel heel erg eenzijdig-generaliserend te werk ging want de laatste post in het commentaar-deel is van zijn hand:
“Comments on this post are now closed before they get too out of hand.“
 
Kirstin

Gelukkig staat er op de website van Matt ook nog wel wat zinnigs: een link naar de website van ene Kirstin. Vietnam
Zij komt ook uit Amerika maar is toch een complete ander persoon. Zij reist voornamelijk alleen en heeft daar zinnige dingen over te vertellen. Ook zij is in Vietnam geweest, maar spreekt veel genuanceerder over haar ervaringen. Een blik op haar site is zeker de moeite waard.

Eén tip voor alleenreizenden mis ik op haar website: neem altijd iets te lezen mee als je ergens gaat eten. Ik heb één keer tijdens een trip in het voormalige Oost-Duitsland in mijn eentje in een enorme eetzaal gezeten. Ik was daar op dat moment de enige klant en vergeten om iets mee te nemen. Nou, dan duurt het een eeuwigheid voor het eten wordt opgediend, en zeker als het allemaal al niet zo snel gaat. Ik vergeet noooooit meer mijn leesvoer tijdens het wachten op mijn eetvoer.
 
Vietnam, the next hub for counterfeit goods

Onderstaand artikel is ook uit de reguliere nieuwsbrief van de verzekeringsmaatschappij. Bekende stof, maar toch iets om in gedachten te houden met het oog op de douane in Europa.


In October 2014, the Vietnam News Service reported on a curious drug bust by the Hai Phong police department. The police confiscated 5,000 pills of crystal meth, only to discover that the hallucinogen of choice for today’s youth was nothing more than bean powder and wheat flour. The police were left scratching their heads, unsure whether they could charge the culprits with producing drugs or for manufacturing fake products. The simple news story illustrates the pervasiveness of fake goods in Vietnam, and the impotence of the authorities to do anything about it.

Vietnam could be the next hotspot for the production of fake goods as Chinese manufacturers seek cheaper labour and less oversight from western importers. According to Nguyen Thanh Hong, representative from the Department of the Intellectual Property under the Ministry of Science and Technology, farmland is disappearing and being replaced by handicraft villages specializing in counterfeit goods, especially in the north of the country. In other words, the manufacturing of fake goods has become more lucrative than farming.

Most of the fakes in Vietnam are of food, cosmetics, clothes, electronic products and medicines, and are sold in rural Vietnam. But many counterfeit goods also end up in the hands of expats and tourists, sometimes knowingly and sometimes not. A quick search of expat blogs will reveal many discussions about finding the best place to buy fake goods. But at other times foreigners unwittingly buy counterfeit products, even from reputable shops. There are many stories amongst expats about people getting swindled. There is the case of woman who is gifted a leather bag from an authentic retailer, only to have the bag confiscated as counterfeit at the airport, even though she had an invoice from the shop.

In the near future it is unlikely that the authorities will be able to make much progress in their fight to protect intellectual property. There is little support from the companies that get their products copied, simply because they do not want to report to the authorities the method to distinguish their genuine products from fake ones. Furthermore, according to a representative from the Ministry of Industry and Trade—the ministry responsible for the protection of intellectual property, there is little knowledge about the subject amongst its market inspectors.

So, be prepared for more fake goods in Vietnam, and more Vietnamese-made fake goods in other countries.

Bron: Insurance in AsiaVietnam the Next Hub for Counterfeit Goods - Insurance in Asia
 
Dicteren

Ik heb op mijn iPad de gratis app “Dragon Dictation”. Daarmee kun je een tekst inspreken en die verschijnt dan meteen in geschreven taal. Ik heb hier wat mee getest. Als je rustig en duidelijk spreekt blijken er verwonderlijk weinig fouten in te zitten.

Zodra ik weer inspiratie heb ga ik dat zeker eens proberen.

Voor nu wordt het van mijn kant weer even rustig op het forum: de vakantie staat voor de deur. Ik blijf het topic uiteraard in NL volgen maar het plaatsen van nieuwe onderwerpen zal wel een paar weken duren.

full
 
Weer bedankt voor de posts. Het is vanaf het begin elke dag het eerste dat ik bekijk zodra de laptop aan gaat. Fijne vakantie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan