het grote 2-takt topic (?)

obme_ief

MF veteraan
Lid geworden
2 aug 2003
Berichten
1.190
Waarderingsscore
0
Locatie
scheemda
beetje verzamelen,

nog nieuws over de nieuwe site? :)

(hmz, 10 x gekeken en daar is ie opeens, alcehol toch nog niet geheel uit me systeem verdwenen denk :z :z :z )
 
Laatst bewerkt:
Jah.. Gewoon nog zoals je t der in gooide.. maar naar honderden kilometers moet ie zeker maar aan steeds donkerder worden ( Naar t zwarte toe )..
 
Ik ben ook een 2-takt liefhebber en momenteel een oude yamaha aan het restaureren dus intresse genoeg, verder heb ik webspace en kan ik vrij snel een website draaiende krijgen.

Dus.... is er behoefte aan een 2 takt site en hoe zou dat er dan uit moeten zien??

Laat maar eens horen, ik loop al een poosje met dit idee dus als er behoefte is wil ik wel wat regelen.
 
mijn olie is na "enkele" kilometers (zeg 30 ofzo) een beetje grijsachtig, als het aan me handen zit gewoon doorzichtig maar als ik het in een bak heb opgevangen grijs dus en nu was ik bang dat ik misschien koelwater in m'n olie had/heb.
maar dat zou er melkachtig uit moeten zien (?)

ps: geloof dat er wel animo voor een site is/was maar hoor d'r verder weinig meer van.
 
die kleur van de olie is nogal verschillend naar mijn idee. bij een 2 takt is het niet zo gauw donker, eerder snel grijs,.. metaal achtig. ( door de versnellingsbak + koppeling. )

in een 4 takt ( mijn ervaring hoor... ) is het sneller heel donker van kleur. dit doordat de olie steeds heel hoog word verhit ( cilinders,.. kop. )

ook het verversen is verschillend, zo doet een rs250 ( ff uit ervaring..) ongeveer 5000 km met olie en dan moet het er nieuwe in, een zzr600 kan wel dik 8a 9 doen met olie. sommige motoren nog wel meer weet ik niet.
 
oohw jah, ik ben uit het raadsel van de gelode en ongelode benzine... ik heb het maar eens opgezocht. het schijnt dat lood niet alleen de kleppen van een 4 takkeding beschermt, maar ook en nou komt het: de klopvastheid verhoogd, oftuwel je octaangetal word groter. hierdoor kun je idd de compressie verhogen!

dit alles uit de encyclopedi! onder octaan/octaangetal.
 
Deden ze in WO II al, zuigermotoren hadden slechts een compressieverhouding van 1:6 of zo maar met octaangetal 130 (!!!) o.a. door lood konden ze met een supercharger erg veel inlaatdruk geven zonder "kloppen". Vermogens op hoogte verdubbelden daardoor.

Overigens ook mooie pic gezien van 3 cylinder-6 zuiger 2-takt diesel (blijft 2 takt topic) Zal ff zoekn en scannen.....
 
ben ik niet met je eens! spijt me. dit heeft nix met 2 takt te maken. maar je hebt 2 takt diesels en 4 takt diesels idd. vooral in de scheepvaart gebruiken ze nogsteeds vaak 2 takt diesels.

zoals iedereen wel weet inmiddels, het gaat om het aantal werkslagen ( verbrandings slagen ) niet om de SOORT verbranding of menging van het te verbranden mengsel.
 
idd, de 2 takt, heeft lekker veel vermogen, door de kort tijd tussen de arbeidslagen. Aangezien het vliegwiel alleen genoeg massa moet hebben om na 1 arbeidslag, de compressie & de aanzuigslag uit te voeren, is deze ook stukken lichter.
Door de minder bewegende onderdelen kunnen ze ook nog een veel hoger toerental halen

Als je een beetje fatsoenlijke 2-takt hebt die 12k TPM draait, heb je het wel over 6000 arbeidslagen per minut. Neem een flinke 4-takt die 10k TPM draait, die heeft er slechts 5000 arbeidslagen in de gelijke tijd. Nu moeten we wel rekening houden dat een 4-takt een hoger rendament heeft. Tevens heeft de 4-takt minder problemen met meerdere cilinders. Het record op de 2T, ligt (geloof ik) op 3 cilinders. Ik weet niet meer waarom de 2T zoveel problemen met meer cilinders had, maar het had geloof ik iets met de spoeling te maken.

Verder is de timing v/d 2T simpel aan te passen, hier bij komen heel wat toeren vrij :)

Ben binnekort ook bezig met project-Cavia (Cagiva Freccia). Aangezien er een nieuwe cilinder op moet, overweeg ik die van Polini 165cc. Weet iemand BTW of deze een vlinderpoort heeft?. Deze wordt dan nog bij gewerkt Qua timing en smering. De verbrandingskamer wordt aangepast met een aangepaste squish, compressie, etc De zuiger wordt eveneens bij gewerkt. Er gaan ook nieuwe lagers in, afhankelijk van de huidige. Deze nieuwe lagers zullen iets meer speling krijgen zodat ze zich beter houden op hoge toeren (meer warmte). We plaatsen er een K&N-filter op. Carburateur boring aanpassen op de gasschuif & flowen v/d carb (Dit is bevordelijker dan een grotere carburateur). Als het noodzakelijk is, maken we een nieuw spruitstuk. Een uitlaatje op maat laten we nog maken. Verder maken we carbon membraanplaatjes en vervangen hier mee de huidige membraanplaatjes. De carter passend maken op de cilinder en flowen. Startmotor (oliepomp mischien ook)verwijderen. Programmeerbare ontsteking. Vliegwiel afdraaien en nog een zooi kleine dingen die ik vergeten ben hier te melden.

Met deze fiets wil ik rustig door het bos toeren :9 ;) :]

ps Die vraag v/d vlinderpoort @ de Polini cilinder zie graag beantwoord :)
 
Op dinsdag 16 september 2003 19:53 schreef buikschuiver het volgende:
idd, de 2 takt, heeft lekker veel vermogen, door de kort tijd tussen de arbeidslagen. Aangezien het vliegwiel alleen genoeg massa moet hebben om na 1 arbeidslag, de compressie & de aanzuigslag uit te voeren, is deze ook stukken lichter.

Gelukkig weegt de krukas niets ;)

Door de minder bewegende onderdelen kunnen ze ook nog een veel hoger toerental halen

Als je een beetje fatsoenlijke 2-takt hebt die 12k TPM draait, heb je het wel over 6000 arbeidslagen per minut. Neem een flinke 4-takt die 10k TPM draait, die heeft er slechts 5000 (2500?) arbeidslagen in de gelijke tijd. Nu moeten we wel rekening houden dat een 4-takt een hoger rendament heeft. Tevens heeft de 4-takt minder problemen met meerdere cilinders. Het record op de 2T, ligt (geloof ik) op 3 cilinders. Ik weet niet meer waarom de 2T zoveel problemen met meer cilinders had, maar het had geloof ik iets met de spoeling te maken.

Verder is de timing v/d 2T simpel aan te passen, hier bij komen heel wat toeren vrij :)

Simpel, van de cilinder ja :P

Ben binnekort ook bezig met project-Cagiva (Cagiva Freccia). Aangezien er een nieuwe cilinder op moet, overweeg ik die van Polini 165cc. Weet iemand BTW of deze een vlinderpoort heeft?.

Staat dat niet op de polini site?

Deze wordt dan nog bij gewerkt Qua timing en smering.

Een cilinder aanpassen op smering, verklaart u nader..

De verbrandingskamer wordt aangepast met een aangepaste squish, compressie, etc De zuiger wordt eveneens bij gewerkt. Er gaan ook nieuwe lagers in, afhankelijk van de huidige. Deze nieuwe lagers zullen iets meer speling krijgen zodat ze zich beter houden op hoge toeren (meer warmte).

C3?

We plaatsen er een K&N-filter op. Carburateur boring aanpassen op de gasschuif & flowen v/d carb (Dit is bevordelijker dan een grotere carburateur). Als het noodzakelijk is, maken we een nieuw spruitstuk. Een uitlaatje op maat laten we nog maken.

Zelf doen? of laten doen, en waar..

Verder maken we carbon membraanplaatjes en vervangen hier mee de huidige membraanplaatjes. De carter passend maken op de cilinder en flowen. Startmotor (oliepomp mischien ook)verwijderen. Programmeerbare ontsteking. Vliegwiel afdraaien en nog een zooi kleine dingen die ik vergeten ben hier te melden.

HPI maakt programmeerbare ontstekingen zonder vliegwiel. Dus een nokje ipv een vliegwiel en een accu voor de spanning, misschien interessant? Aangezien een vliegwiel afdraaien de diameter weinig beinvloed. En juist die diameter heeft zon grote invloed...

En goh, ineens is daar de ruimte voor een roterende inlaat! SUBTIELE HINT :+


Met deze fiets wil ik rustig door het bos toeren :9 ;) :]

ps Die vraag v/d vlinderpoort @ de Polini cilinder zie graag beantwoord :)

Vooruit: polini 165 cc RS125 extremaZo te zien is het poort met spijl of met hulp uitlaat poortjes. Beiden potent genoeg lijkt me.

Underline tussen de tekst. Wat is de doelstelling? pk's bij rpm oid.. Keep us informed!

p.s: Waar gaat het (test)banken plaats vinden?
 
:o damn idd, die 5000 TPM moest 2500 TPM zijn.
Cavia-project was een zorgvuldig gekozen naam :9 :P

kijk dit is het aanstaande cilindertje :) :
http://it.catalogo.polini.it/catalogo/dettaglioArticolo.php?id=74

Helaas verzuimt Polini om ons te vertellen of het om een ovaal- ,vlinder- of fluitpoorten gaat. Ik reken overigens vooral niet op een ovaal, maar een vlinder.

Tja met de smering aanpassen, bedoel ik de spijl terug leggen en een smeergaatjes in de zuiger boren, om de spijl te koelen. De meeste weten wel, dat de brug van vlinders graag krom in je cilnder gaan hangen. Vaak verzuimt de fabrikant om die terug te leggen. o.a. De reden dat ik vroeg of het een vlinder was. Ook de zuigerpengaten zijn te bewerken, voor extra smering

Lagers worden toch C4 denk ik. Mijn ervaring is dat beide lagers vrijwel evenhard slijten (ondanks de extra speling @ C4)& dan heeft C4 voordeel v/d twijfel. Hier over wil ik toch 1e nog ff wat mensen over informeren.

Ik denk niet dat ik er rotatie-inlaten opzet, die dingen schijnen te slijten als een gek. Zo ver ik het weet was dat 1 v/d redenen dat we ze nooit weer hebben gezien @ 2T. & Waarom zou ik anders nog die carbon plaatjes moeten maken :P

BTW HPI zonder vliegwiel, volstaat de massa van het contra gewicht op de krukas?.
Of is het dat daarom i.c.m. de roterende inlaat.

De ontsteking wordt een project voor een kennis van mij, hij is de elktrogenie. Hij kon de ontstekingstiming verlaten door het signaal v/d ontstekingsspoel te verlaten. Hij kan dus alleen maar de ontsteking elektronisch verlaten. Dus dat betekent dat we de orginele ontsteking 1e moeten vervroegen tot zelfs ver voor BDP. Zo dat we ook de onsteking kunnen gebruiken, voor & na het BDP. De software voor het programmeren doe ik weer.

Het 2e project wat ik samen met hem overweeg is een elektrische waterpomp te monteren en een stuke intelligente software, die de pomp aan schakelt zodra er behoefte aan de koeling is.

K&N filter (natuurlijk zelf), cilinder, carburateur en het spruitstuk doen we zelf, maar de uitlaat laten we doen. Ten 1e aangezien ik niet een ster in het lassen ben. Ten 2e ik bij een uitlaat alleen ooit de dempers en de lengte van het uitlaattraject heb aangepast (kortweg: ik mis dus de ervaring). Ten 3e heb ik geen correcte theorie in huis (en niet alles van i-net vertrouw ik, qua software dus). Als ik factor 3 had, viel 1 en 2 weer te overwegen

Underline tussen de tekst. Wat is de doelstelling? pk's bij rpm oid.. Keep us informed!

p.s: Waar gaat het (test)banken plaats vinden?

over de pk's maak ik me niet echt druk om. De cilinder wil ik laten draaien rond de 13,5k TPM en uiteraad met behoud van zoveel mogelijk v.d orginele koppel en liefst zelfs meer. De vraag is eigenlijk hoeveel kanten ik met de cilinder nog kan op gaan, voornamelijk qua area & timing. Vandaar dat het een beetje overmoedig zou zijn, om nu al het aantal pk's vast te stellen, zonder de cilinder te kennen.

Het testbanken blijft nog even een openvraag
 
Laatst bewerkt:
om eerlijk te zijn vind ik de pakking nogal prijzig. Met de koppakking heb je niet zoveel keus, maar de voetpakking kan je ook uit van die pakking-sheets halen. Of een tube vloeibare pakking van rond de 4 Euro ofzo, maar denk dan altijd aan de squish, timing & compressie.
 
wil ook hard zat. alleen je hebt gelijk als je zegt dat uit een cilinder met een vlinder poort meer vermogen is te halen. kijk maar naar de rsv250 aprilia of rs125 honda na 96.

simpel weg doordat je uitlaat opppervlak groter is dan van een normale enkele uitlaatpoort. dan wel met "fluitpoorten".
 
Vraagje: Maat van me heeft een husqie 125sm, nu is zijn vraag hoe je die 't beste kan opfokken.
-Door een snelle uitlaat?
-Met een snelle cilinder?(160cc)
Of zijn er nóg andere manieren om dit te doen?
 
Vraagje: Maat van me heeft een husqie 125sm, nu is zijn vraag hoe je die 't beste kan opfokken.
-Door een snelle uitlaat?
-Met een snelle cilinder?(160cc)
Of zijn er nóg andere manieren om dit te doen?

Er zijn nog veel meer mogelijkheden.. Cilinder timing omhoog geeft vaak leuke winst maar zou eigenlijk icm een goeie uitlaat gedaan moeten worden. Zodra een 2takt uitlaat niet goed met de cilinder overweg kan (om het simpel te stellen) heeft het weinig tot geen zin. Als je het simpel wilt houden kan je beginnen met een uitlaat, membraan(plaatjes) en misschien een VHM cilinderkop. Maar voor je het weet ben je aardig wat tijd en geld kwijt voor het testen en afstellen op een testbank.
 
Op woensdag 17 september 2003 14:29 schreef buikschuiver het volgende:

Lagers worden toch C4 denk ik. Mijn ervaring is dat beide lagers vrijwel evenhard slijten (ondanks de extra speling @ C4)& dan heeft C4 voordeel v/d twijfel. Hier over wil ik toch 1e nog ff wat mensen over informeren.

C3 moet tot 16.000 of 18.000 kunnen, lijkt me meer dan genoeg!

Ik denk niet dat ik er rotatie-inlaten opzet, die dingen schijnen te slijten als een gek. Zo ver ik het weet was dat 1 v/d redenen dat we ze nooit weer hebben gezien @ 2T. & Waarom zou ik anders nog die carbon plaatjes moeten maken :P

Roterende inlaat is specialer en dus veel mooier als dat goed werkt (inlaat timing exacter bepalen, meer toeren)

BTW HPI zonder vliegwiel, volstaat de massa van het contra gewicht op de krukas?.
Of is het dat daarom i.c.m. de roterende inlaat.

Nope, krukas weegt genoeg. Zoniet dan stationair iets hoger, simpel als dat. Bij een binnenrotor heeft het vliegwiel al niet echt meer functie dan opwekken van stroom..

De ontsteking wordt een project voor een kennis van mij, hij is de elktrogenie. Hij kon de ontstekingstiming verlaten door het signaal v/d ontstekingsspoel te verlaten. Hij kan dus alleen maar de ontsteking elektronisch verlaten. Dus dat betekent dat we de orginele ontsteking 1e moeten vervroegen tot zelfs ver voor BDP. Zo dat we ook de onsteking kunnen gebruiken, voor & na het BDP. De software voor het programmeren doe ik weer.

Het 2e project wat ik samen met hem overweeg is een elektrische waterpomp te monteren en een stuke intelligente software, die de pomp aan schakelt zodra er behoefte aan de koeling is.

Opzich een goed plan. Door een goede pomp te installeren vergroot je de capaciteit van de koeling. De radiateur hoeft dan ook niet vervangen te worden. Noodzaak is natuurlijk een accu (binnenrotor geeft alleen vonkjes ;) over de pk's maak ik me niet echt druk om. De cilinder wil ik laten draaien rond de 13,5k TPM en uiteraad met behoud van zoveel mogelijk v.d orginele koppel en liefst zelfs meer. De vraag is eigenlijk hoeveel kanten ik met de cilinder nog kan op gaan, voornamelijk qua area & timing. Vandaar dat het een beetje overmoedig zou zijn, om nu al het aantal pk's vast te stellen, zonder de cilinder te kennen.

Euh, ook geen doelstelling? uit 160cc moet je toch zo 40pk kunnen halen lijkt me 8-)

Het testbanken blijft nog even een openvraag

Zal binnenkort eens navraag doen of een zeker persoon eventueel een uitlaat zou willen maken. Ze zijn niet goedkoop maar erg mooi en leveren veel vermogen!
 
Op woensdag 17 september 2003 23:39 schreef Loki het volgende:Roterende inlaat is specialer en dus veel mooier als dat goed werkt (inlaat timing exacter bepalen, meer toeren)

idd Geen zwevende kleppen enzo(rotatie :} ), maar wat is de haalbaarheid van zo'n project?

C3 moet tot 16.000 of 18.000 kunnen, lijkt me meer dan genoeg!

Ja dat is eigenlijk eerder v/d tempratuur afhankelijk. Maar @ AC'tjes maken ze nog weleens deze stap. Afhankelijk van hoe goed ik de koeling & tevens de smering onder controle krijg, al vermoed ik idd dat C3 het wel zal uithouden.

Opzich een goed plan. Door een goede pomp te installeren vergroot je de capaciteit van de koeling. De radiateur hoeft dan ook niet vervangen te worden. Noodzaak is natuurlijk een accu (binnenrotor geeft alleen vonkjes)

Brrrrrrr accu's, maar voor de binnen rotor kon je (meende ik), toch nog een lichtspoel halen?
Ben een namelijk beetje bang voor het beruchte Harley idee. i.p.v. met sleutelen, dan zoiets als 2uur laden 1 uur rijden enzo.

Euh, ook geen doelstelling? uit 160cc moet je toch zo 40pk kunnen halen lijkt me

34,1pk volgens Polini uit hun std cil 165cc (ja ja die 5cc extra :) ), 42pk of iets hoger is een redelijk basis doel. Maar zoals ik al zei, zit je met de limieten v/d cil. Die wil ik dus eerst kennen.

Zal binnenkort eens navraag doen of een zeker persoon eventueel een uitlaat zou willen maken. Ze zijn niet goedkoop maar erg mooi en leveren veel vermogen!

Take your time, het budget schiet bij mij niet echt op. & Ik ben student, dus ik zuip net zo hard als de motor :P . Maar bedankt voor de moeite :) . Ik heb overigens het gevoel, dat dit zo'n project wordt voor een warme schuur, in de koude winterdagen.
 
Laatst bewerkt:
Er zijn nog veel meer mogelijkheden.. Cilinder timing omhoog geeft vaak leuke winst maar zou eigenlijk icm een goeie uitlaat gedaan moeten worden. Zodra een 2takt uitlaat niet goed met de cilinder overweg kan (om het simpel te stellen) heeft het weinig tot geen zin. Als je het simpel wilt houden kan je beginnen met een uitlaat, membraan(plaatjes) en misschien een VHM cilinderkop. Maar voor je het weet ben je aardig wat tijd en geld kwijt voor het testen en afstellen op een testbank.

Zullen eens ff kijke wat tie zelf wil, thanks in ieder geval :)
 
Terug
Bovenaan Onderaan