How-To: zelf goedwerkend, goedkoop kettingsmeersysteem maken

DeArmeStudent

MF veteraan
Lid geworden
1 mei 2008
Berichten
1.332
Waarderingsscore
1
Locatie
Amsterdam
Ook ik wilde meer kilometers maken met mijn kettingset, en wilde niet meer om de 5 dagen (500 km) smeren. Dus een ketting-smeer-systeem lag voor de hand, maar al die krengen, zijn zo duur. Daarbij werken veel goedkope ketting-olie-systemen met handmatig knijpflesjes of d.m.v. zwaartekracht (osco-oiler), wat een ontzettende kliederboel opleverd. Dus moest ik iets vinden wat wel makkelijk zelf te maken was en wat wel werkt. Dus:

How-to: Zelf Goedwerkend, Goedkoop Kettingoliesmeersysteem maken
(en dit is dus geen commerciele topic, maar een topic om ervaringen uit te wisselen hoe mensen zelf een kettingsmeersysteem maken.) *O*

Hij werkt bij mij al 1 jaar lang, zonder klachten. (er zit ook geen electronica in dat stuk kan gaan) Doseringen zijn zeer constant en naar je eigen rijstijl af te meten, en hij lekt niet na! (2 veel gehoorde klachten van Loobman gebruikers)

Benodigdheden:

full


1. een spuitstuk van een schoonmaakfles, te koop voor 50 cent bij de trekpleister of drogist
2. Aluminium reisflesjes, te koop voor 1 euro bij de xenos, licht en hittebestendig.
3. een benzineslag, binnendiameter van 3 of 4 mm van 3 meter, bouwmarkt
4. een stukje stug ijzerdraad van een halve meter, lokale bouwmarkt
5. tyraps, te halen bij de lokale bouwmarkt
6 ducktape of ander tape te halen bij de lokale bouwmarkt
7 Seconde lijm, ook lokale bouwmarkt, of blokker.
8 Opzuignaald, te koop bij apotheek, kost 14 cent
9 Kettingzaag olie, 7 euro bij de lokale bouwmarkt.

Als alternatief flesje kan ook een 'hairspray-flesje' bij de wibra gekocht worden:


Geupdate door nonobonobo



Instructie (zie ook benodigdheden foto)
1. haal het pompje uit het spuitstuk van de schoonmaakfles.
2. maak met een hete spijker of een boortje een gaatje in het midden van het plastic schroefdopje van het aluminium reisflesje
3. haal het spuitstukje van het pompje (zit er meestal los op) en knip het pompje rond zodat hij in het dekseltje past.
4. stop het pompje in het zwarte schroefdekseltje, door het gaatje, en stop het spuitstukje er weer op. Je kan het beste dit spuitstukje erop vastlijmen met secondelijm, zonder de binnenkant dicht te lijmen.

full


5. knip het uiteinde van het spuitstukje (de sproeier) eraf (dit deel is meestal iets dikker, waardoor hij niet in de slang past en bevat een rood klein sproeierstukje)
6. knip het opzuigslangetje van het pompje zo af, zodat het pompje in het flesje past
7. Gebruik dit afgeknipte gedeelte van het opzuigslangetje van het pompje om de opzuignaald overheen vast te lijmen met secondelijm. Dit wordt het verbindingsstukje tussen de naald en de benzineslang.

full


8. lijm vervolgens het andere gedeelte van dit opzuigslangetje vast in de benzineslang, zodat de opzuignaald en benzineslang 1 geheel vormt. Pas daarbij op dat je niet de binnenkant van de slang, het verbindingsstukje of de naald dichtlijmt! Dus gebruik alleen secondelijm aan de buitenkant van het verbindingsstukje

Tip: lijm de naald zo aan de slang vast, zodat het schuine gedeelte van de naald naar de kant wijst waarnaar de benzineslang opkrult!
Dit voorkomt montageproblemen, omdat dan door het opkrullen van de benzineslang de naald automatisch tegen het tandwiel aangedrukt wordt.

9 monteer het reservoir met pompje op een bereikbare en veilige plaats op de motor

full


10 monteer de benzineslang met (duck)tape vast aan het ijzerdraad (die als vaste geleider werkt, zodat de benzineslang niet kan bewegen tijdens het rijden), en monteer het geheel met tyraps aan de motor zodat de naald met de schuine kant tegen de onderkant van het achtertandwiel zit, net boven de ketting, maar niet in de weg komt van bewegende delen! :')

full


11. Lijm de benzineslang over het pompje heen vast met secondelijm. en klaar is kees!

Om bij te vullen draai je gewoon het dekseltje van het aluminium reisflesje en je kunt hem bijvullen met kettingzaagolie, zonder dat het olie uit de slang loopt, omdat het pompje en slang luchtdicht is en daardoor de olie in het slangetje houdt i.p.v. eruit te lopen d.m.v. de zwaartekracht, zoals bij de loobman! Dit luchtdichte systeem zorgt er ook voor dat tijdens het niet gebruiken (stilstaan) er geen olie lekt.

1x tijdens het rustig wegrijden een keertje rustig het pompje indrukken en je bent klaar voor ongeveer 50 kilometer:

full


full



Totale kosten, ongeveer tussen de 10 en 15 euro. Wat willen we nog meer mensen?

PS: voor mensen die zeuren dat de ketting en tandwielen vies zijn:
ik maak inderdaad mijn motor niet vaak schoon, en dit is de staat van de ketting en tandwielen na 27.000 km doorrijden door de winter :W

PS: voor mensen die zeuren dat er olie op de zijkant van de velg kan komen:
Dit is met elk kettingsmeersysteem, zelfs met dure vol-automatisch, dus wil je absoluut nooit olie op je velg, maak of neem dan geen Ketting-olie-smeer-systeem. :P

PS: voor mensen die zeuren dat er op 1 foto toch lucht in de slang te zien is:
tja, dat heb je wel eens als je het reservoir niet bijvult...maar ook dit is geen probleem wanneer het niet veel lucht is. Gewoon laten zitten, Dan kun je juist zien hoeveel olie je erbij pompt, en dus kan je nog gedoseerder pompen.

Afzeiken is niet gewenst, opbouwende kritiek is altijd welkom, net als verbeter-tips aan elkaar. Vergelijking met andere kettingsmeersystemen ook, want ik denk dat dit kettingsmeersysteem de vergelijking op prijs/kwaliteit altijd overtreft, maar dat is mijn persoonlijke ervaring...

Graag ook comments van mensen die het zelf gebouwd hebben en hun ervaring willen delen. *O*

Nog even alle voordelen op een rijtje:
1. zeer goedkoop: 10 a 15 euro om het te maken
2. zeer betrouwbaar: geen electrische onderdelen die stuk kunnen en na 1 jaar trouwe dienst geen onderdelen stuk. Onderdelen die op den duur stuk gaan kunnen goedkoop en overal verkrijgbaar vervangen worden.
3. Zeer goed doseerbaar, elke keer drukken is iedere keer evenveel olie, ongeveer 1 ml.
4. Geen last van nalekken d.m.v. zwaartekracht (zoals bij de loobman en osco-oiler kan voorkomen), omdat er geen lucht aangezogen wordt en de luchtdichtheid in de slang voorkomt dat het olie d.m.v. de zwaartekracht verder uit de slang loopt.
5. Omdat de olie in de slang blijft zitten tijdens het niet gebruiken, heb je bij iedere eerste keer drukken op het pompje altijd gelijk olie op de ketting, en hoef je dus niet te wachten op de zwaartekracht *O*
6. makkelijk navulbaar: gewoon schroefdekseltje eraf draaien en bijvullen. Het luchtdichte pompje voorkomt lucht in de slang, en dus loopt de olie niet uit de slang tijdens het openen en vullen van het reservoir

Edit: Een handzeepdispenser of Zeeppompje is ongeschikt voor dit systeem
het probleem met zeeppompjes is: ze zijn niet luchtdicht! er zitten gaatjes in hun pompsysteem dat niet alleen zeep, maar ook lucht pompt in de slang. Dus ben je olie en lucht door je slang aan het pompen en kan je nooit goed doseren. Ook loopt het olie weer uit je gehele slang naar beneden.
Ten tweede: zeeppompjes geven veel meer dan 1ml door, meestal in 1x een hele kwak zeep, en je wilt rustig en gedoseerd kunnen pompen zodat er (vooral) alleen olie op je ketting komt!
 
Laatst bewerkt:
Vreemd, bij mij waren ze niet zo moeilijk. Gewoon een andere apotheek proberen.

Wel keken ze mij ook even gek aan toen ik in de apotheek stond met de vraag voor opzuignaalden:

"Weet je wel dat die naalden dik zijn en niet geschikt zijn om mee te spuiten?" :P
Ofdat we nu ineens met een stelletje spuitende verslaafden zitten hier op het forum :+

Dus toen uitgelegd dat ik er niet mee ging spuiten...Toen vroeg ze: hoeveel wil je er hebben? ze werden door de apotheek voor zover ik weet per sets van 100 ingekocht voor 14 euro, dus ik betaalde uiteindelijk 1 euro 40 voor 10 naalden.
 
Laatst bewerkt:
Je kunt die opzuignaalden ook krijgen bij inktjet refill setjes, of bij familie leden die in de zorg werken. Die hebben vaak altijd wel een paar van die prikkers op voorraad. Op die manieren heb ik er nog 9 liggen. (ik gebruik de spuitjes voor dosering van plantenvoeding in m'n aquaria)

mvg

db
 
Laatst bewerkt:
Vreemd, bij mij waren ze niet zo moeilijk

Wel keken ze mij ook even gek aan toen ik in de apotheek stond met de vraag voor opzuignaalden:

"Weet je wel dat die naalden dik zijn en niet geschikt zijn om mee te spuiten?" :P
Ofdat we nu ineens met een stelletje spuitende verslaafden zitten hier op het forum :+

Dus toen uitgelegd dat ik er niet mee ging spuiten...Toen vroeg ze: hoeveel wil je er hebben? ze werden door de apotheek voor zover ik weet per sets van 100 ingekocht voor 14 euro, dus ik betaalde uiteindelijk 1 euro 40 voor 10 naalden.

Misschien zie ik er "junkier" uit dan jij :') ?
In any case, in West-Fries gasthuis is het een taboe. Inkt kopen voor een naaldje is beetje TE voor mij, dus weet ik nog niet wat ik ga doen. Kun je misschien een paar naar me toe verzenden? :j net zoals back in good"old USSR, betaal ik extra aan de "tussenpersoon".

Ik ga onderweg naar werk nog voor andere spullen kijken, en update geven wat en waar verkrijgbaar is. ;)
 
Laatst bewerkt:
Netjes gemaakt
Nog een naaldentip voor de niet junks ;) : google op doseernaald

Naalden%20II.jpg
 
Laatst bewerkt:
Als het echt onmogelijk is om hem zelf te kopen bij diverse apotheken, kan ik altijd wel een naald aan iemand toesturen.
Wel een beetje vreemd dat je apotheker daar zo moeilijk over doet. Het zijn immers opzuignaalden, en geen injectienaalden.
 
Laatst bewerkt:
Als het echt onmogelijk is om hem zelf te kopen bij diverse apotheken, kan ik altijd wel een naald aan iemand toesturen.
Wel een beetje vreemd dat je apotheker daar zo moeilijk over doet. Het zijn immers opzuignaalden, en geen injectienaalden.

You gotta be... :')
verkeerd opgeschreven, ik vroeg voor injectienaald.
O-)
 
Best creatief ontwerp, maar gebruik NOOIT biologisch afbreekbare kettingzaagolie. "afbreken" is immers een mooi woord voor "rotten" en dat wil je niet als die olie tussen je schakels zit, dan is er kans dat het tussen je o-ringen komt en op die manier de ketting meer schade berokkent dan dat het helpt.

Kettingzaagolie is er wel prima geschikt voor maar neem dan de niet-biologische variant, bijvoorbeeld Kroon SS100.
 
Kom net bij de xenos vandaan en ze hadden die flesje niet liggen heb me rot gezocht daar !
Misschien heeft een TS een artikel code ? Dat ze me daar dan wel aan kunnen helpen.
 
Laatst bewerkt:
Waarom gebruik je kettingzaagolie, en niet "gewoon" motorolie?

Tot nog toe gebruik ik zelf meestal een spuitbus wit kettingvet, elke 500 km ongeveer. Afgelopen winter ben ik overgestapt op een flesje motorolie, omdat de ketting door de pekel en het thuis afspoelen de volgende dag elke keer roestplekjes had, ondanks dat ik opnieuw inspoot met de (dure) spuitbus. Oftewel ik zit ook aan een smeersysteem te denken.
Ik heb ook het idee dat die spuitbus meer viezigheid daan de ketting laat plakken, en olie meer geschikt is om viezigheid los te laten.
Moet je nu elke 50 km smeren? Wat ik lees van de commerciele systemen, is dat ze met 2 ml olie honderden kilometers kunnen rijden. En minder olie geeft natuurlijk minder viezigheid!

Wellicht een verbeterpuntje voor bij het tandwiel, waar de ijzerdraad en slang met plakband aan elkaar zitten: krimpkous! Veel netter, en laat nooit meer los.
 
"gewone" motorolie heeft weinig 'plakkende' eigenschappen en slaat dus snel van je ketting af, waardoor:
1. je weinig smering hebt van je ketting, wat je eigenlijk wel wil
2. je veel olie op je motorband krijgt, wat gevaarlijk kan zijn.

Kettingzaagolie gaat dit tegen doordat het grote plakkende draden trekt voordat het van je ketting afvliegt. Het blijft dus langer op je ketting plakken, waardoor je minder hoeft te gebruiken en minder olie op je wiel komt.

Wat betreft je reactie over meer viezigheid aan de ketting door kettingsmeer:
Inderdaad, dat is ook mijn ervaring: doordat je kettingvet gebruikt, blijft niet alleen het vet, maar ook eerder zand en viezigheid aan je ketting kleven, waardoor je ketting eerder slijt. Daarbij verdampt het kettingvet op de delen die het moet smeren, waardoor die delen niet meer gesmeerd worden, waardoor er ook eerder slijtage optreedt.

Verder weet ik niet wat een krimpkous is, maar nu ik even gegoogled heb, kan dat inderdaad een zeer goede verbetering zijn voor de samenvoeging van het ijzerdraad en de naald!
 
Laatst bewerkt:
PS: wat we wel kunnen doen: we kunnen een naam verzinnen voor dit systeem, zodat het wat meer bekendheid krijgt...Want ik denk dat dit voor jan en alleman een goed alternatief is voor de overbekende kettingoliesmeersystemen...

'Lekker-Invetten-Door-Te-Pompen'-oiler of
'Bad-Ass Cheap'-oiler
SLOEBoilER :)
Google kent het woord in ieder geval nog niet.

You gotta be... :')
verkeerd opgeschreven, ik vroeg voor injectienaald.
O-)
Dan nog is het raar dat ze daar zo moeilijk over doen, ik dacht juist dat die dingen gesubsidieerd verkocht werden, om maar te voorkomen dat junks dezelfde naald opnieuw gebruiken. En bij een ANWB Tropen EHBO-kit (ooit gekregen) zit ook een hele berg injectienaalden. Waarbij ik er pas achter kwam dat ze zeer dun zijn, wat iets opzuigen erg lastig maakt.

Verder weet ik niet wat een krimpkous is, maar nu ik even gegoogled heb, kan dat inderdaad een zeer goede verbetering zijn voor de samenvoeging van het ijzerdraad en de naald!
Voor wie het nog meer niet weet: krimpkous is flexibel plastic wat je om draadjes o.i.d. heen doet, flink heet maakt (gasbrander op afstand of verfbrander o.i.d.), waarna het krimpt en een nette verbinding maakt. Zo dus:
krimpkous_450.jpg


Ik heb juist pas 18 meter krimpkous in diverse afmetingen besteld, komt altijd van pas :)

Edit: Xenos Leiden heeft ook geen leuke kleine flesjes.
 
Laatst bewerkt:
Xenos Deventer had ze ook niet, wel een setje van 4 hele kleine harde kunststof flesjes waarvan er een een vernevel pompje heeft, daar ben ik nu aan het klooien. met water doet'ie het goed. Ik heb alleen geen opzuignaalden meer, alleen injectie naalden... maatje 0,8 mm is de grootste die ik nog heb...

Enfin overleven we ook nog wel.


mvg

db
 
Xenos Utrecht had ze ook niet, wel 4 plastic flesjes voor 2 euro, maar dat ziet er niet uit. En ik heb geen haast, dus wacht wel tot ik ergens tegenaan loop.
 
Terug
Bovenaan Onderaan