Dit is een voor mobiel geoptimaliseerde pagina die snel laadt. Als je de volledige pagina wilt laden, klik dan hier.

HET grote alwetende bandentopic DEEL2 (alles vind je hier)

Status
Niet open voor verdere reacties.

The Screaming Chief

MF veteraan
Lid geworden
7 jun 2005
Berichten
27.804
Waarderingsscore
4
Locatie
Spijkenisse
verzameling bandentests in post 1

In navolging van het grote deel 1 warbij we van 100 bandentopics naar een hand vol zijn gegaan ( ja, niet iedereen is even goed met zoeken) is hier alweer het 2e deel.
voor bandentests zie 1e post

In deel 2 gaan we in de OP een aantal standaard vragen FAQ plaatsen om het zo nog makkelijker te maken om wijs te worden in de moeilijke wereld van motorbanden.



Do's en don't in bandenland:*



DO's
  • controleer geregeld je bandenspanning
  • als je twee soorten banden van hetzelfde merk wil gaan gebruiken, plaats dan altijd de zachtste band voor
  • rij met nieuwe banden de eerste 60-100 kilometer met beleid, de siliconenlaag moet uit het rubber zweten en dat gaat door de band warm te rijden.( Conti is momenteel in de complete lijn een nieuwe procedé aan het doorvoeren om banden sneller schoon te krijgen, je hebt dan minder kans op glijpartijen bij nieuwe banden)
  • meet je bandenspanning voor je gaat rijden en altijd met koude banden
  • koop een spanningsmeter voor het meten van de bandenspanning en meet altijd met dezelfde meter een goede meter is bijvoorbeeld deze


DON'Ts
  • gebruik geen bandenzwart of glimspul op de band tijdens het poetsen, dit zorgt voor een gladde band en daarmee samenhangend gevaar
  • ga met nieuwe banden niet mer schuurpapier of remreiniger je banden schoonmaken om de gladde laag te verwijderen, dit werkt minder goed dan je denkt, de laag die op nieuwe banden zit moet eruit zweten en dat gebeurt door te rijden.
  • ga niet zomaar met twee verschillende bandenmerken rijden, het rijgedrag van je motor kan onvoorspelbaar worden, kijk even in de lijst verderop in de OP naar mogelijkheden met goede ervaring
  • meet nooit je bandenspanning met warme banden, als je met warme banden je spanning aanpast zijn ze de volgende ochtend al snel veel te zacht



GOEDE COMBINATIES VAN TYPEN BANDEN OP 1 MOTOR:



voor/achter

BRIDGESTONE
CONTINENTAL
road-attack2/roadattack(1)
sportattack/roadattack
raceattack/sportattack
DUNLOP
sportsmart/roadsmart
METZELER
MICHELIN
pilotpower/pilotroad
PIRELLI


~ combi van verschillende merken ..... LET OP ! het blijft altijd op eigen risico.
off-road motoren
TKC80 van continental / Tourance van michelin




BANDENSPANNING



Bandenspanning is afhankelijk van vele omstandigheden en veranderingen daarin kunnen altijd weer andere reacties geven op andere vlakken.


OP STRAAT : meeste banden kunnen gewoon op de voorgeschreven spanning van de motorfabrikant gehouden worden. Echter is er de laatste 10 jaar de trend om de straatspanning op 2,5V en 2,9 achter te zetten. Ook oudere motoren kunnen met deze spanning prima uit de voeten.
De bekende uitzonderingen zijn o.a. Pirelli, waarbij er vaak nog met 2,3/2,5 op straat wordt gereden.

Ga je lange stukken snelweg rijden, dan kun je wel met 0,1 tot 0,2 hogere spanning gaan rijden. Je band zal dan langer rond blijven. Breng je spanning na de snelwegrit wel weer terug, dit vanwege het comfort met rijden op secundaire wegen.

Gebruik altijd dezelfde bandenspanningsmeter en gebruik die bij de pomp alleen om ruim te vullen en daarna m.b.v. je eigen spanningsmeter op de juiste spanning brengen. Hoe ga je te werk:
meet altijd met koude banden ( na 5 kilometer is de temperatuur afhankelijk van de spanning al snel 10 graden warmer en je spanning is dan niet meer goed af te lezen) heb je geen spanningsmeter, ga dan voor je thuis komt naar de bandenpomp en meet daar de spanning met je eigen meter. Vergelijk dit met de meter van de pomp en zorg dan dat je er 0,5 bar meer in doet dan je volgens je eigen meter zou moeten hebben. rij dan naar huis en breng m.b.v. je eigen meter je banden op de juiste spanning. ( je ziet dan meteen hoeveel verschil er kan zitten tussen warm en koud meten.



CIRCUITRIJDEN:

algemeen aangenomen bandenspanning voor een circuitdagje zit voor tussen de 2,1 en 2,3 en achter 2,0 en 2,2. De lagere spanning zorgt voor snellere opwarming van de banden.
Er zijn echter enkele uitzonderingen:
Bij Conti banden kun je beter met straatspanning het circuit op gaan, ze warmen heel snel op ( met een 100+pk motor zijn je banden met 3/4 rondje Assen goed op temperatuur om los te gaan.) Ze zijn met straatspanning ook nog eens een heel stuk sneller dus je tijden zijn nog beter ook.
Dunlop: bij Dunlop kun je de spanning nog veel lager zetten dan gemiddeld als circuitspanning wordt aangehouden. De constructie van de banden zijn daar zeer geschikt voor. Hou echter wel rekening met een aanpassing aan je vering als je dat gaat doen, omdat de band een heel stuk vering overneemt.



F.A.Q.
wat betkenen de letters en cijfers op de band?





meer volgt hier nog.
 
Laatst bewerkt:
Niet dus


Nieuw idee! Men neme een Bandit 600 achterwiel... Dan heb ik nodig: 17" 120/70 en 17" 150/70 (of 160/60). Als ik me niet vergis heb ik dan wel redelijk wat keus... En kan ik de Heidenau K73's nemen, mede als winterbanden want als ik me niet vergis zijn ze daar aardig goed in. Moet ook wel, zijn praktisch noppen
 
Je hebt helemaal gelijk, ik was deze band gewoon vergeten.......
Echter, de vraag is of ze te verkrijgen zijn, Bridgestone heeft nogal wat leveringsproblemen. En de levensduur is niet echt om over naar huis te schrijven......
zowel voor als achter weet ik er 20 te liggen
 
Je hebt helemaal gelijk, ik was deze band gewoon vergeten.......
Echter, de vraag is of ze te verkrijgen zijn, Bridgestone heeft nogal wat leveringsproblemen. En de levensduur is niet echt om over naar huis te schrijven......

Qua prijs liggen de Metzler Lasertec (E161.90/set) en Pirelli Sportdemon (E163.10/set) vrijwel gelijk. De Michelin Pilot Activ (E212/set) is wat duurder.

Wie kan mij vertellen wat de eigenschappen (neutraal sturend, slijtvast, grip, ed) van deze banden zijn?
 
Dat kan ook kloppen, de Metzeler en de Pirelli komen uit dezelfde fabriek, en zijn in grote lijnen gelijk.
 
Ik heb je advies opgevolgd en de motor laten afleveren op Sportsmarts i.p.v. BT-015's
Het stuurt inderdaad wat neutraler dan de MPP's en dat bevalt uitstekend!

Bevallen mij ook uitstekend, en ik reed op super corsa's.
Ook dankzij advies van SB, een man met verstand van zaken.
(en nee ook ik heb geen aandelen)
 
Zie je wel, al die andere testers hebben ongelijk. De Bridgestone is een gewéldige band, ook in de regen....... deze éne test bewijst het, alle andere hebben ongelijk.

Maar in ieder geval kun je die Fransen niet van partijdigheid voor het Franse merk beschuldigen.....
 
Laatst bewerkt:
Ik geef dan weer de voorkeur aan het sturen bij droog weer.
En dan zijn de Continentals net even beter.

alleen erg jammer dat zo'n blad dan niet eens weet dat de conti's multicompound hebben en niet monocompound.

Wel grappig dat ze het beter doen dan de michelins PR3
 
Laatst bewerkt:

Waarschijnlijk hebben de anderen nog meer sponsorgeld betaald
 
Laatst bewerkt:

de roadsmart wordt toch ook in Frankrijk gemaakt
 
Laatst bewerkt:

Zit anders een frans merk wat normaal wint bij de Duitsers toch echt op een lage plekkie.

En dat de BT023 het beter doet dan de PR3 geloof ik niets van. Ben voor van een Brigdstone naar een Pilot Road 2 gegaan en alsof er 100 jaar verschil in ontwikkeling in zat...

Ik rij mijn BT21 die er achter zit op (als ik eerlijk ben is die best fijn) maar dan komt er de komende tijd zeker geen BT meer onder. Laat Bridgstone eerst maar eens zien dat ze buiten races om ook banden kunnen maken.
 

De BT023 schijnt het erg goed te doen in de regen,
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.