Vietnam

Status
Niet open voor verdere reacties.
Zee-egel

Ook deze bijdrage is van Minh. Uiteraard, koken is niet bepaald mijn sterkste punt. Ook deze heb ik in het Nederlands vertaald. De bijbehorende foto’s zijn van internet. Eet smakelijk. :9


In de visrestaurants in Nha Trang staat de zee-egel (nhum biển in het Vietnamees) vaak op het menu. Je kunt deze op drie manieren eten: rauw, op de barbecue of gekookt in rijst soep. Het deel dat je eet is het gele vruchtvlees binnenin de harde schaal (zie de tweede foto). Het kan worden gegeten met wasabi of op de Vietnamese manier, met zout, peper en citroensap. Fred houdt er niet van om het met wasabi te eten: de sterke smaak ervan overheerst volgens hem volledig de smaak van het vlees.

Mensen geloven dat de zee-egel dezelfde eigenschappen heeft als het zeepaardje (zie MarvelousM in "Vietnam" ). Er zijn 2 verschillen:
- de zee-egel kun je alleen eten tijdens de broedtijd (rond september-oktober)
- het zeepaardje kun je –voor zover mij bekend- niet eten maar je drinkt de drank waar ze inzitten.

Wees voorzichtig met de scherpe doornen van de zee-egel als je ze ooit ziet rond de stranden van Nha Trang, Phan Thiet of Phu Quoc. Mocht je onverhoopt worden geprikt, dan is een oude zeemanstruc het urineren over de plaats, waar je geprikt bent. Ik heb het nog niet geprobeerd, dus mocht je die “therapie” ooit gebruiken, laat ons het resultaat weten.


Aanvulling Fred.
Wij hebben het vlees rauw gegeten. Ik vind het zelf erg lekker smaken: vooral een frisse smaak. Maar zoals Minh al schreef, absoluut zonder die smerige wasabi! :r

Zoals bekend, ik ben lui, dus ik vertaal een artikel met Google Translate en maak er dan hopelijk min of meer behoorlijk Nederlands van. Is voor mij inmiddels veruit de snelste manier. De vertaling van het urineren was weer een fraai staaltje: "Taartgooien over de geprikte plek". Ik heb mijn twijfels of dat zal helpen... :+
(OK, ok, het door Minh foutief geschreven “pieing” i.p.v. “peeing” hielp ook niet echt voor meneer Google....).

full

full

full
 
Hahaha, ik zal de taart proberen te gooien als een van ons er in gaat staan! Foto's zullen dan ook zeker volgen Fred!

-edit-

@badgast, de voorzieningen hier zijn eigenlijk ook heel goed, maar daar moet je dan ook de dongs voor hebben..

Klein voorbeeld voor niet noodzakelijke voorzieningen; de plastische chirurgie hier is enorm! Een paar grotere tieten is goedkoper als een roestige motorfiets. En meestal uitgevoerd door in Amerika opgeleide mensenknutselaars.
Maar ook tanden bleken en andere dingen zijn hier volkomen normaal...
 
Laatst bewerkt:
Wees voorzichtig met de scherpe doornen van de zee-egel als je ze ooit ziet rond de stranden van Nha Trang, Phan Thiet of Phu Quoc. Mocht je onverhoopt worden geprikt, dan is een oude zeemanstruc het urineren over de plaats, waar je geprikt bent. Ik heb het nog niet geprobeerd, dus mocht je die “therapie” ooit gebruiken, laat ons het resultaat weten.

Zelf in zuid Frankrijk (middellandse zee) meerdere keren in zee-egels gaan staan. Urineren wordt daar door de strandwacht ook aangeraden en dat helpt ook... Maar of het smakelijk is...
 
En Fred, ga vooral zo door. Ik ben nog nooit in Vietnam geweest (wel in Nepal en zie veel vergelijk!) maar lees met veel plezier mee. Controleer elke morgen of er weer een nieuw bericht staat. Heb zelfs al ruzie gehad met de baas omdat ik hard zat te lachen om jouw verhalen (onder werktijd)
 
Sloten

Hier op het platteland zie naast de weg vaak kunstmatig aangelegde sloten. Deze dienen voor afwatering. De weg, de sloten en ca. 1 m. land daarnaast is van de overheid. Als je eigen land hebt moet je dus ca. een meter van de sloot af je hek zetten. Tot zover is het wel logisch.

Iets minder logisch is, dat de overheid niets aan dat stuk eigen grond doet. De weg wordt nog wel eens een beetje gerepareerd door wat zand of stenen in de gaten te storten. Maar de sloten reinigen of het gras naast de sloten maaien: vergeet het maar. Als mensen willen dat het naast hun huis er een beetje redelijk uitziet zullen ze zelf het gras moeten maaien. Of, wat men dan ook wel doet, de koe er laten grazen. Sloten moet je ook zelf schoonmaken als je tenminste geen overstroming op je land wil.

Op de foto is het type sloot te zien dat ik bedoel. Op de (roze) foto is te zien dat hetzelfde type ook midden in het land wordt gebruikt.

full


full
 
Three secrets of Vietnamese Foods (1)

De volgende bijdragen zijn weer van Minh. Ik verdeel het over twee dagen. Het was van origine een PowerPoint presentatie dus ik heb het in die (korte) lay-out laten staan. Ook is hij dit keer niet vertaald.


In the old files I just found this presentation dated in 2007. It was my assignment for a presentation course. I made it into a Word file for a post in Fred’s blog. Then he will not be after me for a few days (for another “contribution” to his blog, humm…what do you think???)

full

Vietnam:
  • In the South-East of Asia
  • Language: Vietnamese
  • History: 4000 years
  • Fastest growth rate in Southeast Asia (Wikipedia 2007)


Regions: Three regions:
  • The North: 4 seasons
  • The Central: rainy & dry seasons, harsher weather
  • The South: warm, rainy & dry seasons


Regional Foods:
The North: authentic, pure
full

Photo: Fried Shrimp with Grilled green rice


The Central: delicate, spicy
full

Photo: Lotus leaf Cake


The South: exotic, sweet
full

Photo: Happy Pancake
 
Laatst bewerkt:
Three secrets of Vietnamese Foods (2)

What are the secrets of Vietnamese Foods? Or what made Vietnamese Foods different?

Secret # 1: Rich and Harmony in Taste
Taste is important in Vietnamese foods: it must be balanced to be considered “ngon” (delicious). Thus, not much fat, not too much protein (meat), always have some vegetables included.

full

Fried Spring Rolls (Cha Gio)


Secret # 2: Various Soups as whole or part of meal – healthy and tasty
Vietnamese meals always have soup (canh) of various kinds to eat with rice. Beside, there are uncounted “whole-meal” soups which Vietnamese can eat for breakfast , lunch and dinner.

full

Noodle from the Central (Mi Quang)

full

Sweet sour soup – South

full

Flower Soup – North


Secret # 3: Herbs as decoration, taste enhancement and medicine
Herbs are dispensable in Vietnamese foods. They decorate, enhance and contribute the “medicinal part” for foods. For example, if you get a cold, you can eat rice soup with a lot of green onion and ginger or, the most popular soup in Vietnam - Pho. When I was young and meat is a rare thing, a hot Pho bowl with a few slices of beef, rice noodles and a lot of herbs was the best medicine to treat my cold and fever.

full

Roll of Fresh herbs and Beef

full

Phở

Everyone in the class said I gave a bad presentation. When I asked why, they laughed and said to the instructor “You should let us have lunch now after Minh’s presentation. We are too hungry after all her photos”. Hummm, what could I do?
 
:9~ Na het zien van dat lekkers heb ik geen zin meer in mijn bammetjes... -O-
 
Twee opties:
- zelf leren koken
- Vietnamese-loempia-kraam zoeken op de plaatselijke markt.
Dat laatste deed ik trouwens ook vaak in mijn werkende tijd. Ik zat iedere dag in een andere plaats in NL en ik keek tijdens mijn middagwandelingetje altijd of ik een dergelijke kraam zag: testen. Zie ook FredVN in "Vietnam"

Succes.
 
Laatst bewerkt:
Xin Loi

Ofwel sorry. Vandaag geen reguliere post.

Vanmorgen wilde mijn grote systeem niet opstarten, zelfs niet met een rescue disc of Windows disc. Dat wordt dus worstelen om hem weer aan de praat te krijgen. Uiteraard staat er een back-up van mijn bijdrages op mijn NAS, maar dan moet ik wat meer moeite doen en daar heb ik nu geen tijd voor.

Want gisteravond begon het behoorlijk te stinken in de keuken. We wisten het al meteen. Er was vast weer een kleine muis of rat in het electrisch fornuis gekropen. En dierenvrienden als we zijn vonden we, dat hij toch wel een behoorlijke begrafenis verdiende :+ (mede omdat de stank vanmorgen niet te harden was).

Na het verwijderen van de achterplaat lag er inderdaad eentje. Hoe kan zo'n heel klein beestje zo'n stank veroorzaken. Ok, beest begraven, zaak schoongemaakt en schoongespoten. Als alles droog is kan de achterwand er weer op. En omdat het al de tweede keer was, ga ik nu voor alle gaten in de achterkant gaas maken. Hopelijk blijven ze dan weg uit het fornuis.

De rest van de dag ben ik van de straat.....
 
Yes!

Zowel de pc als het fornuis doen het beide weer. De pc moest ik uiteindelijk ook nog een externe dvd-drive aan hangen wilde het werken (t.z.t. de interne dvd-drive maar eens vervangen). Het fornuis zit nu gaas aan de achterkant dus ik hoop dat er geen muis-/ratachtigen meer naar binnen kunnen sluipen om de atmosfeer in de keuken en mijn dag te verpesten.
 
Twee opties:
- zelf leren koken
- Vietnamese-loempia-kraam zoeken op de plaatselijke markt.
Dat laatste deed ik trouwens ook vaak in mijn werkende tijd. Ik zat iedere dag in een andere plaats in NL en ik keek tijdens mijn middagwandelingetje altijd of ik een dergelijke kraam zag: testen. Zie ook FredVN in "Vietnam"

Succes.
Bij die kramen kun je me ook regelmatig vinden. *O* Zelf koken gaat nooit wat worden, maar gelukkig blinkt vrouwlief daar wel in uit.
 
Yes!

Zowel de pc als het fornuis doen het beide weer. De pc moest ik uiteindelijk ook nog een externe dvd-drive aan hangen wilde het werken (t.z.t. de interne dvd-drive maar eens vervangen). Het fornuis zit nu gaas aan de achterkant dus ik hoop dat er geen muis-/ratachtigen meer naar binnen kunnen sluipen om de atmosfeer in de keuken en mijn dag te verpesten.
Ik hoop dat je goed fijn gaas hebt gebruikt... Ik heb een keer een onderzoek gezien waarin de onderzochten hoe groot het gat moet zijn, voordat de muis er doorheen past. Resultaat, als je ergens een potlood door kunt steken, past de muis er ook door })
 
AAAAAGGGGHHHHH!!!!!!

Dat wordt één van de komende dagen boodschappen doen. Dat potlood past er denk ik net doorheen met wat wringen: gaatjes van 0,5*0,5. Maar zou zo'n beest, al zijn ze klein, daar echt doorheen komen?
 
Laatst bewerkt:
Plastische chirurgie

Een vervolg op MarvelousM in "Vietnam"

Ondanks dat mijn ex in een ziekenhuis op een afdeling Plastische Chirurgie heeft gewerkt (heel lang geleden) weet ik er niet zoveel van. Dus even gegoogled en inderdaad: een grote hoeveelheid knutselaars hier. Zelfs aanmerkelijk meer dan ik verwachtte. Sommige met dezelfde skills als de gemiddelde Vietnamese motormonteur. Zie bv. Vietnamese vrouw sterft na thuis uitgevoerde borstvergroting die waarschijnlijk een gewone kitspuit heeft gehanteerd.

En als ik op Payment Plans | Medical Tourism Vietnam , een website voor medical tourism Vietnam iets lees als “In Buddhist symbolism, the lotus represents purity of body, speech, and mind, floating above the muddy waters of attachment and desire!”........

Purity of body????? Dat wordt dan iets als “zuiverheid van de siliconen”. Tja....

Dan lijkt me Van bietjes krijg je...? - One Hand in my Pocket een gezondere optie.

Voor wie toch nog steeds geinteresseerd is, de kosten zijn vanaf VND 25.000.000 (= op dit moment ca. €940). Zie Breast Implants Vietnam - Compare Prices and Check Reviews voor een uitgebreide keuze.

Mijn persoonlijke mening? Zoek een ander land uit.

Maar ja, als de Vietnamese overheid zijn plannen doorzet (FredVN in "Vietnam"), wat moet je dan als doorsnee Vietnamese vrouw? Voor de kitspuiters in ieder geval gouden tijden. :+
 
AAAAAGGGGHHHHH!!!!!!

Dat wordt één van de komende dagen boodschappen doen. Dat potlood past er denk ik net doorheen met wat wringen: gaatjes van 0,5*0,5. Maar zou zo'n beest, al zijn ze klein, daar echt doorheen komen?

Het is echt zo, een gaatje waar een potlood door heen past, past een muis ook doorheen. Hierbij nog even een link.
 
Het is echt zo, een gaatje waar een potlood door heen past, past een muis ook doorheen. Hierbij nog even een link.
Klopt helemaal. Die beesten komen echt door hele kleine gaatjes heen.
Ik heb daar ook ooit eens iets van gezien op TV en ik was met stomheid geslagen...
 
Er bestaat speciaal muizengaas. Zal in Vietnam wel niet bestaan.

60000-2.jpg
 
Dagelijkse Vietnamese bouillon "Canh"

Op verzoek van Kibbe in het culinair-topic hierbij het recept van “Canh”. Het artikel is van Minh, de foto’s zijn van internet en de vertaling is van mij.


Voor een echte Vietnamees is een maaltijd thuis zonder "canh" geen echte maaltijd. Vietnamezen eten "canh" bij lunches en diners, “puur” of met rijst erin. Met "Canh" beëeindig je een maaltijd, vóór het dessert, het is geen starter zoals in het Westen.

Het is gemakkelijk en eenvoudig om te koken. Het heeft een “huiselijke” (hommey?) smaak, het verwarmt je maag en geeft je voedingsstoffen.

De bloemen, die zijn gebruikt in de bouillon van de foto, zijn niet populair in Nederland / België, dus ik heb ze vervangen door tomaat.


Hier is de recept voor "Canh Cà chua" (genoeg voor twee kommen):

Opmerkingen:
1. Je kan alleen varkensvlees of garnalen gebruiken, de smaak zal een beetje verschillend zijn. Je kunt ook beide gebruiken. Voor de tomaat maakt niet uit, die kun je in alle drie de mogelijkheden gebruiken.
2. Als je een bouillon met de gele kleur wilt, zoals op de afbeelding, dan moet je garnalen (met of zonder varkensvlees) gebruiken. Of als je geen garnalen hebt, kan tomaat een wat meer oranje-achtige kleur creeëren.
3. "Canh" is een lichte bouillon, daarom gebruiken Vietnamezen niet veel vlees of garnalen, net genoeg om het een smaak te geven. Als je het niet genoeg vindt, kunt je de hoeveelheid varkensvlees / garnalen verhogen.
4. Ik gebruik zelf minder olie dan de meeste Vietnamese koks, maar als je meer geel op het oppervlak wil, gebruik dan 1 eetlepel olie.


Benodigdheden
100g varkensvlees (gehakt of dun en klein gesneden )
100g garnalen (kleine, zonder kop, gepeld, grof gehakt (geeft meer smaak))
Zout naar smaak, een beetje peper (optioneel)
1 kleine rode ui, fijngehakt
½ eetlepel vissaus (of iets meer naar smaak)
½ eetlepel plantaardige olie (het beste is pinda- of koolzaadolie, geen olijfolie gebruiken omdat het de smaak zal beïnvloeden)
Een paar lente- of bosuitjes en koriander (is optioneel, maar toevoegen is beter omdat ze de smaak van Canh versterken)
1 middelgrote tomaat


Bereiding
1. Meng het varkensvlees en/of garnalen met de gehakte ui, zout, peper (optioneel) en de vissaus.
2. Doe de olie in een pan en verwarm het op middelhoog vuur. Wanneer de olie heet is, voeg het mengsel van varkensvlees / garnalen toe en dit snel roerbakken.
3. Wanneer het varkensvlees / garnalen van kleur verandert, voeg dan twee kommen water toe. Als je snel wilt koken, kun je warm water gebruiken. Voeg het water langzaam en voorzichtig, omdat de olie omhoog kan komen.
4. Wacht tot het water begint te koken en voeg dan de gesneden tomaat toe
5. Wanneer het water weer kookt het vuur uitzetten. Giet de Canh in de kommen en voeg gesneden groene ui en koriander toe.

Geniet!


Opties:
Je kan eieren of tofu toevoegen aan deze Canh.

Ei:
Klop 1 ei en voeg het toe als het water voor de eerste keer kookt (na de tomaat), gebruik een lepel om het een beetje door het water te roeren. Het heet in het Vietnamees "Canh Cà chua Trứng")

full

Tomaat en Ei Bouillon (Canh Cà chua Trứng)

Tofu:
Snij de tofu in blokjes, voeg het toe als het water voor de eerste keer kookt (na de tomaat). Het heet in het Vietnamees “Canh Cà chua Đậu hủ”)

full

Tomaat en Tofu Bouillon (Canh Cà chua Đậu hủ)


Het goede is dat je de versie met tomaat eindeloos kunt combineren. Je kan bv. ananas (klein gesneden), champignons en tauge toevoegen. Het resultaat is een lichte en heerlijke bouillon, speciaal wanneer het buiten koud en regenachtig is.

Chúc Ăn Ngon! Eet smakelijk!

Edit:
Mijn dochter mailde 2 verbeteringen in de vertaling:
- 1 kleine ui m.z. 1 kleine rode ui
- Een paar groene uien m.z. Een paar lente- of bosuitjes
Ik heb het ook in het recept veranderd.

Naar aanleiding van het plaatsen in het culinair-topic zijn er nog wat aanvullingen door Minh gegeven.

Volgens de Vietnamese keuken hoort er koriander in. Maar als je iets anders beter vindt smaken kan dat uiteraard.

Combineren.
Alweer volgens de Vietnamese keuken.
Ei alleen combineren met tomaat, niet met andere zaken.
Tauge kun je combineren met tomaat, ananas etc., maar niet met ei.

Bij de combinatie ananas-taugé kun je nog wat limoensap toevoegen en als je kruidig/heet kunt eten wat kleine plakjes chili tegelijk met de limoen erbij. Dat doe je in de kom en vlak voor je begint te eten.
 
Laatst bewerkt:
Vandaag zijn op op de pruttelmachine van Rach Gia naar Kampot Cambodja gereden.

Het rijden in Vietnam was druk en slechte wegen, maar hoe dichter we bij Ha Tien kwamen werd het al stukken mooier! Deze rit heb ik al drie keer eerder gemaakt en was dus ook niet spannend. Net als de grens overgang. Alleen die word ieder jaar moeilijker en duurder!

Eenmaal je stempel Vietnam uit, mag je er pas weer in als je in Cambodja bent geweest, en daar maken ze natuurlijk dankbaar gebruik van. Dit jaar geen 20 dollar visum maar een 35 dollar visum... Bluffen heeft geen zin, je kan geen kant op... Dus maar netjes 2x 35 dollar afgerekend! Minime is bij opa en oma in Vietnam gebleven!

Na dit feest aan de grens kom je eindelijk op de plek waar je het om doet! Het prachtige landschap van rijstvelden en palmbomen, maar nu zonder verkeer en mooie brede wegen!

Nu in Kampot, twijfel tussen de bergen in en naar sihanoukville. Of toch maar een dagje langer hier blijven? We hebben maar een paar dagen de tijd. Langer kunnen we onze dochter niet missen!

Uitzicht van ons hotel
4spX7hi.jpg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan