FredVN
MF veteraan
- Onderwerp starter
- #1.176
Zee-egel
Ook deze bijdrage is van Minh. Uiteraard, koken is niet bepaald mijn sterkste punt. Ook deze heb ik in het Nederlands vertaald. De bijbehorende foto’s zijn van internet. Eet smakelijk.
In de visrestaurants in Nha Trang staat de zee-egel (nhum biển in het Vietnamees) vaak op het menu. Je kunt deze op drie manieren eten: rauw, op de barbecue of gekookt in rijst soep. Het deel dat je eet is het gele vruchtvlees binnenin de harde schaal (zie de tweede foto). Het kan worden gegeten met wasabi of op de Vietnamese manier, met zout, peper en citroensap. Fred houdt er niet van om het met wasabi te eten: de sterke smaak ervan overheerst volgens hem volledig de smaak van het vlees.
Mensen geloven dat de zee-egel dezelfde eigenschappen heeft als het zeepaardje (zie MarvelousM in "Vietnam" ). Er zijn 2 verschillen:
- de zee-egel kun je alleen eten tijdens de broedtijd (rond september-oktober)
- het zeepaardje kun je –voor zover mij bekend- niet eten maar je drinkt de drank waar ze inzitten.
Wees voorzichtig met de scherpe doornen van de zee-egel als je ze ooit ziet rond de stranden van Nha Trang, Phan Thiet of Phu Quoc. Mocht je onverhoopt worden geprikt, dan is een oude zeemanstruc het urineren over de plaats, waar je geprikt bent. Ik heb het nog niet geprobeerd, dus mocht je die “therapie” ooit gebruiken, laat ons het resultaat weten.
Aanvulling Fred.
Wij hebben het vlees rauw gegeten. Ik vind het zelf erg lekker smaken: vooral een frisse smaak. Maar zoals Minh al schreef, absoluut zonder die smerige wasabi!
Zoals bekend, ik ben lui, dus ik vertaal een artikel met Google Translate en maak er dan hopelijk min of meer behoorlijk Nederlands van. Is voor mij inmiddels veruit de snelste manier. De vertaling van het urineren was weer een fraai staaltje: "Taartgooien over de geprikte plek". Ik heb mijn twijfels of dat zal helpen...
(OK, ok, het door Minh foutief geschreven “pieing” i.p.v. “peeing” hielp ook niet echt voor meneer Google....).
Ook deze bijdrage is van Minh. Uiteraard, koken is niet bepaald mijn sterkste punt. Ook deze heb ik in het Nederlands vertaald. De bijbehorende foto’s zijn van internet. Eet smakelijk.
In de visrestaurants in Nha Trang staat de zee-egel (nhum biển in het Vietnamees) vaak op het menu. Je kunt deze op drie manieren eten: rauw, op de barbecue of gekookt in rijst soep. Het deel dat je eet is het gele vruchtvlees binnenin de harde schaal (zie de tweede foto). Het kan worden gegeten met wasabi of op de Vietnamese manier, met zout, peper en citroensap. Fred houdt er niet van om het met wasabi te eten: de sterke smaak ervan overheerst volgens hem volledig de smaak van het vlees.
Mensen geloven dat de zee-egel dezelfde eigenschappen heeft als het zeepaardje (zie MarvelousM in "Vietnam" ). Er zijn 2 verschillen:
- de zee-egel kun je alleen eten tijdens de broedtijd (rond september-oktober)
- het zeepaardje kun je –voor zover mij bekend- niet eten maar je drinkt de drank waar ze inzitten.
Wees voorzichtig met de scherpe doornen van de zee-egel als je ze ooit ziet rond de stranden van Nha Trang, Phan Thiet of Phu Quoc. Mocht je onverhoopt worden geprikt, dan is een oude zeemanstruc het urineren over de plaats, waar je geprikt bent. Ik heb het nog niet geprobeerd, dus mocht je die “therapie” ooit gebruiken, laat ons het resultaat weten.
Aanvulling Fred.
Wij hebben het vlees rauw gegeten. Ik vind het zelf erg lekker smaken: vooral een frisse smaak. Maar zoals Minh al schreef, absoluut zonder die smerige wasabi!
Zoals bekend, ik ben lui, dus ik vertaal een artikel met Google Translate en maak er dan hopelijk min of meer behoorlijk Nederlands van. Is voor mij inmiddels veruit de snelste manier. De vertaling van het urineren was weer een fraai staaltje: "Taartgooien over de geprikte plek". Ik heb mijn twijfels of dat zal helpen...
(OK, ok, het door Minh foutief geschreven “pieing” i.p.v. “peeing” hielp ook niet echt voor meneer Google....).