Opvolger XJ600S Diversion

Miglowie

Die hard MF'er
21 mei 2016
482
31
42
Vollenhove
#1
Omdat de meeste "motorrijders" hun motor nu bij de kachel aan het poetsen zijn, vast een topic voor als ze daarmee klaar zijn.

Medio volgend jaar wil ik mijn Div600 vervangen door een toerbuffel. Heb van mijn monteur eens een ST1300 mee gehad en dat reed prima na enige gewenning. Een FJR vind ik ook erg mooi en daar droom ik wel eens over, maar die zijn nu nog wat aan de dure kant voor mij met niet teveel kilometers. Zoals het er nu uitziet, rijd ik zo'n 30.000km per jaar, door weer en wind en nu sta ik elke 6000km voor een beurt bij de monteur. En daar komen ook meteen de redenen om de hoek waarom ik een toerbuffel wil.

Als ik nu over de snelweg richting mijn vriendin ga (zo'n 130km enkele reis), waai en wapper ik alle kanten op. Met regen krijg ik de volle laag en onderhoud kost toch best wat. Nu is er wel een kleine adder onder het gras, ik heb behoorlijk korte benen en op bijvoorbeeld een BMW R1150RT kan ik niet fatsoenlijk opstappen, van de standaard halen etc. De ST ging wel en een FJR waarop ik alleen in de showroom op gezeten heb ging ook goed.

Wat ik dus zoek:

Een toerbuffel met veel windbescherming, een acceptabel verbruik (1:17-1:20 ofzo), onderhoudsintervallen van 15000km ofzo) en waar ik in 2-3 jaar nog zo'n 60000-90000 kilometer bij kan rijden. Ik heb een privé-parkeerplaats, maar geen carport, garage of schuur waar een motor in past, dus een minder geliefd model dat wel een prima werkpaard is kan ook.Graag met zijkoffers geïntegreerd, omdat ik elke dag werkkleding en werkspullen meesleep. Een topkoffer heb ik nu al, dus die zou ik over kunnen zetten.

Wat ik zelf aan suggesties heb of nog wil onderzoeken:

Yamaha FJR1300
Honda Pan European
Moto Guzzi Norge1200
BMW K1***GT
Honda Deauville

Budget:

+/-4000-5000
 
Laatst bewerkt:

peekaa

Die hard MF'er
14 sep 2004
787
0
#4
Triumph Trophy? Honda Deauville? Al weet ik niet of die qua hoogte voldoet, maar dat zou je misschien nog aan kunnen passen middels vering :)
 

cmk

MF veteraan
28 okt 2012
1.993
1
72
Bergen op Zoom
#5
Nou, niet echt. Zit ik nog steeds vol in weer en wind.
Auto kopen zit je droog en uit de wind.
Ik rij een div 900 en met kuip.
1:18 is haalbaar bij rustig rijden en ik zit vrij droog bij regen.
Een motor is nu eenmaal een onconfortabel apparaat bij elke weersomstandigheid.
Geen airco, geen kachel geen deuren, geen dak en ramen die open en dicht kunnen.
Het is kortom te behelpen met zo'n ding. En dan vergeet ik nog hoe weinig bagage mee kan nemen.
Kortom koop een cabrio. Als het regent doe je het dak dicht en je hoef ook niet te zeuren dat je het koud hebt en speciale kleding en een helm heb je ook niet nodig.
Sorry jongens, als je motor rijd moet je niet zeuren dat je je moet verplaatsen in de buitenlucht. Koop een auto.
 

Frazer

MF veteraan
Donateur
4 apr 2007
5.767
151
33
Krommenie (Zaanstad)
#7
Die onderhoudsinterval van 6000km staat trouwens ook voor de Div900, maar dat is wel heel erg ruim genomen. Ik heb het al zo lang ik hem heb (130.000km), opgerekt naar een interval van 10.000km, dat gaat ook prima.

En FJR heeft ook een interval van 10.000 trouwens.
 

Denfield

Die hard MF'er
29 dec 2008
898
0
Den Oever
#8
Triumph met korte beentjes dat word hem niet alhoewel je wel de achterkant kan laten zakken
doormiddel van het excentriek kettingspanner om te draaien Triumph heeft ook een hoog zwaarte punt.
Ik rij ook op een div 600 maar als ik van de sprint afkom en daarna op de div stap is dat net een brommer voorl als ik ergens even heen moet pak ik de diversion lekker handelbaar til hem zo de stoep op mijn sprint is voor de langere tochten (met de diversion kom je er ook tegen een gunstig verbruik)
 

Dutch

MF veteraan
Donateur
5 mrt 2003
7.645
8
Boxmeer
www.motorbazaar.nl
#9
maar die zijn nu nog wat aan de dure kant voor mij met niet teveel kilometers.
De huidige motoren kunnen prima hogere km standen aan. Als je een fiets vier jaar houdt staat er 120K meer op de teller. Of je een motor verkoopt met 140 of met 190K op de teller maakt relatief weinig uit. Of je koopt met 20 of 70K maakt wèl groot verschil. Mijn advies zou dus zijn om juist voor een motor met wat meer km te kiezen. Dat je dan een model kunt rijden dat (nog) beter bij je wensen aansluit heb je ook elke km plezier van.
 
Laatst bewerkt:

Miglowie

Die hard MF'er
21 mei 2016
482
31
42
Vollenhove
#10
Auto is gewoon veel te duur gebleken in het verleden om zoveel km's per jaar te rijden. En ik vind het niet erg om me warm aan te kleden etc, maar als het waait, of er komt een busje inhalen ofzo, dan is het geruk aan mijn helm gewoon erg vermoeiend. Dan kan ik harder gaan rijden, zodat mensen me niet meer inhalen, maar dan nog is het niet fijn. Dat is iets wat ik op de Pan echt als een opluchting ervoer.

Met zij- en topkoffers kan ik in 99% van de gevallen genoeg meenemen, dus is dat niet zo belangrijk.

Ik zat inderdaad aan kilometerstanden van 50-70k te denken. In Duitsland staan nog wel eens mooie buffels met 20-30k op de teller, maar die zitten dan al vaak op €5000 of er net overheen en dan moet ie nog geïmporteerd en bij mijn monteur nagelopen worden. Dus boven budget. Zie ook af en toe nog wel eens ex-overheid fjr-en voorbij komen, maar las daar zowel hele positieve berichten over qua onderhoud, maar ook negatieve omtrent rijstijl (hard) en dat het dus geen motoren zijn geweest van liefhebbers.

Hier in de buurt pak ik trouwens meestal de scooter, daarmee ben ik idd overal vlot, zet m zo neer en grote buddy voor mijn boodschappen.

Honda Deauville lijkt me zo licht gemotoriseerd, maar gaat ook op het lijstje. Staan volgens mij ook wel bekend als zeer betrouwbare en duurzame motoren.
 

Frazer

MF veteraan
Donateur
4 apr 2007
5.767
151
33
Krommenie (Zaanstad)
#11
Zie ook af en toe nog wel eens ex-overheid fjr-en voorbij komen, maar las daar zowel hele positieve berichten over qua onderhoud, maar ook negatieve omtrent rijstijl (hard) en dat het dus geen motoren zijn geweest van liefhebbers.
Die motoren lopen over het algemeen in een onderhoudscontract, dus op het onderhoud zal in principe niet bezuinigd zijn. Iets wat je bij particuliere motoren nog wel eens anders ziet. Natuurlijk kunnen overheidsmotoren afgeragd zijn, maar ook dat is bij een particuliere motor niet anders. Het blijft altijd een gok.
 

BadSlipper

MF veteraan
Donateur
8 feb 2012
1.547
6
61
Noord-Oost Nederland
#12
Ik ben van de Div op de Moto Guzzi Norge gestapt. Ik ben wel wat langer, maar ik denk dat de Norge best passen zal. Maar het overstappen op een tweecilinder "met karakter" (nb: ik ben er nooit mee blijven staan. ik bedoel met karakter niet pech en storingen) is wel wat. Ik zie de grote winst, een ander vindt het niks. Daarbij, zelfs een afdragertje is nog aardig aan de prijs. Als de Pan je wel beviel, dan kan je binnen je budget aardig uitzoeken.

Voor allebei geldt wel een prima bescherming in weer en wind. Wel lastig, je hebt nu de kans echt een mooie motor te kopen ;) .
 

Miglowie

Die hard MF'er
21 mei 2016
482
31
42
Vollenhove
#13
Ojee, nu heb ik zaterdag een VFR1200F DCT gezien en wat een mooi ding is dat! Nu heeft ducBMW er een gehad en na een paar maanden alweer ingeruild en een redelijk vernietigende recensie geplaatst. Desalniettemin vind ik m wel mooi (candy red, hmmmmm!) en Honda... Ik zag geen speciaal topic hier op MF, althans niet actief. Is die motor een optie voor op het lijstje, of moet ik m als kilometervreter laten lggen en/of eerder zijn oudere 800-broertje op het lijstje zetten?