Dit is een voor mobiel geoptimaliseerde pagina die snel laadt. Als je de volledige pagina wilt laden, klik dan hier.

How To: Ketting en tandwielen vervangen

GoReTeX

MF veteraan
Lid geworden
24 jun 2006
Berichten
8.437
Waarderingsscore
1
Locatie
Roosendaal
Nou, hier mijn eerste ‘How To’, loop wel vaker te knutselen, maar heb er nooit een How To van gemaakt voor op het forum.
Nou waren er op het forum toch wel wat vragen over hoe een ketting en tandwielen vervangen moesten worden, nu dat klusje bij mij ook nodig was heb ik beloofd hier een How To van te maken….. hier het resultaat

Alle aanmerkingen/opmerkingen en eventuele andere opties voor een bepaalde wijze van handelen zijn natuurlijk welkom, uiteindelijk heeft degene die het aan de hand van deze How To zijn ketting en tandwielen wil gaan vervangen hier voordeel van.

In mijn geval wordt er een kettingset vervangen van een 2003 R1, sommige dingen kunnen er dus net wat anders uitzien of op een andere manier gaan. Echter blijft het idee hetzelfde.
Ook is een werkplaatshandboek altijd handig om erbij te hebben.(voor de momenten e.d.)



Wat heb je nodig?

-Een nieuwe ketting:


-Nieuwe tandwielen:


-Gereedschap om de ketting te breken en klinken: (rechtsboven op de foto)


-Het reguliere gereedschap waarmee je normaal je werk doet


De klus zelf

We beginnen met het loshalen van het afdekkapje voor het voorste tandwiel.
Zoals je ziet is het hier vaak een smerige bende door het regelmatige smeren van de ketting, een mooi verzamelpunt voor vet dus.
Nu je het kapje los hebt gemaakt kun je die bende meteen netjes schoonmaken














Nu is het verstandig(beetje afhankelijk van wat voor gereedschap je hebt) om te kijken of je het voorste tandwiel los kunt krijgen.
De ketting zit nog om de tandwielen heen en hierdoor kun je(eventueel met z’n tweeën) kracht op de moer voor het tandwiel geven.
Op het moment dat je de ketting breekt gaat dit een stuk moeilijker en ben je afhankelijk van het moment waarop de moer vastgedraaid zit.
Zit deze te vast, dan draai je doodleuk door de eerste versnelling heen.
Een luchtcompressor met een slagmoersleutel is de beste uitkomst voor dit klusje, maar niet iedereen heeft deze thuis liggen.
Als de moer echt vast zit kun je altijd proberen met een stuk het achterwiel te blokkeren en iemand vragen op de motor te gaan zitten en de remmen vast te houden.
Vergeet niet het borgringetje even recht te buigen voordat je kracht op de moer gaat zetten.

Op het moment dat de moer los zit kun je de ketting gaan breken.
Hier kan men een slijptol voor gebruiken, maar ook een speciaal gereedschap om de ketting te breken. Hiermee druk je een pennetje uit de ketting en is de ketting los





Nu kun je de ketting er dus afhalen, die hebben we niet meer nodig

Ik ga er vanuit dat iedereen weet hoe een achterwiel eraf gehaald moet worden, want dat is dus de volgende stap.
Vervolgens haal je het achterste tandwiel van het wiel af.
Zorg er voor dat je de punten die contact gaan maken met het nieuwe tandwiel goed schoon maakt. In je werkplaatshandboek staan uiteraard de momenten om je moertjes weer vast te draaien.








Nu gaan we verder met het voorste tandwiel.
Hij zit al redelijk los dus het loshalen hiervan kost geen kracht meer.
Als het tandwiel er af is moet je heel even het borgringetje controleren, voelt/ziet deze eruit alsof het breekt als je de lipjes nog een keer buigt, haal dan even een nieuwe bij je lokale dealer, in mijn geval was het ringetje nog erg goed bruikbaar.
Het werkplaatshandboek adviseert overigens altijd het ringetje te vervangen.(eigenwijs mannetje ben ik )





Het nieuwe tandwiel kan er nu op, borgringetje ervoor en de moer weer terugdraaien.(even handvast, als de ketting er op zit zetten we deze echt vast)







Het volgende….. leg onder je motor en onder de achterbrug wat schone doeken/kranten of iets dergelijks… het zou zonde zijn om meteen je nieuwe ketting door het zand te halen.
Ook het achterwiel mag weer gemonteerd worden, maar nog niet vast draaien!



We gaan voor alle zekerheid even controleren of de ketting past.
Schuif de ketting door de achterbrug naar het voorste tandwiel toe en draai hier aan om de ketting er omheen te krijgen, draai de kettingspanners een stuk naar voor toe, de nieuwe ketting is waarschijnlijk een stuk strakker.
Controleer nu of de ketting de juiste lengte heeft door de schakels naar elkaar te brengen





Als dit allemaal juist is halen we de ketting weer even van het achterste tandwiel af om wat meer speling aan de ketting te geven zodat je deze goed kunt klinken, leg altijd even een doekje tussen de achterbrug en de ketting, dit voorkomt vervelende krassen e.d.



Als het goed is heb je bij je ketting een losse schakel gehad.
Deze moet je meteen even invetten, zorg ervoor dat de ringetjes en de pennetjes ook goed ingevet zijn voordat je de pennetjes door het plaatje steekt.
Je steekt nu de pennetjes door de twee uiteindes van de ketting en zorg ervoor dat je de ringetjes ertussen doet!!! Eenmaal geklinkt en je komt er achter dat je de ringetjes er niet tussen hebt, kun je de ketting weer breken en een nieuwe schakel bestellen.





Nu kun je het plaatje en de ringetjes aan de andere kant er op zetten en het klinkapparaat er omheen monteren






Het apparaat heeft een aantal standen, eerst word er een bepaalde stand gebruikt om het plaatje goed aan te drukken.
Daarna worden de uiteinden van de pennetjes naar buiten gebogen(geklinkt) en zit de schakel vast.



Het klinken even 10 keer controleren voordat je daadwerkelijk veel kracht gaat zetten op de kettingpons, het zou zonde zijn wanneer je door haast het pennetje vernaggelt, met als gevolg dat je weer een nieuwe schakel moet bestellen of met een niet goed vastzittend pennetje gaat rijden.
Sommige mensen vinden het prettiger om het klinken met twee hamers te doen, ook dit is natuurlijk een optie, maar voor mij niet de manier.

Nu de ketting op maat geklinkt is en de tandwielen netjes gemonteerd zijn kan het achterwiel ook vastgedraaid worden nadat je de ketting op spanning gebracht hebt.
Als dit gebeurt is kun je het voorste tandwiel vast gaan draaien en vervolgens het lipje(s) van het borgringetje weer ombuigen tegen de moer aan.
Het kapje weer terug monteren en dan ben je klaar!

Succes ermee!!


 
Aan mijn "kettingbreker" zit een veer, gekocht bij de bromfietsboer. Hij is ook bruikbaar gebleken op mijn Honda CB500. Ze zullen wel bruikbaar zijn op meerdere maten, als je er eentje wilt bestellen kan je er altijd naar informeren.

Voor het klinken is het raadzaam een maatje of broertje in te schakelen. Je moet namelijk zorgen voor een soort aambeeld (bij mij was dat een tweede hamer, maar iets wat massief is en niet mee geeft werkt ook) die leg je namelijk achter de sluitschakel zodat je hem niet iedere keer van de ketting af slaat.

Nog een tip: het plaatje zal niet makkelijk over de pennetjes heenschuiven. Hiervoor zou je even een schroevendraaier of beitel kunnen pakken zodat je het plaatje over de pennetjes kan tikken. Let hierbij wel op dat je niet op de pennetjes zelf slaat.

En als laatste: gebruik voor het platmeppen van die pennetjes een wat zwaardere hamer.

Klinken zoals opa dat vroeger deed

Over het losdraaien van moeren: ik zou ze allemaal, inclusief achter tandwiel een beetje los draaien. Die van mij zaten muur en muur vast. Het is handig als je de compressie en/of de achterrem van je fiets kunt gebruiken voor het losdraaien van die moertjes.
 
Laatst bewerkt:
ff afwachten tot die breker binnen is en dan van het weekend aan de gang!
Moest vandaag verdomme met de trein naar stage omdat mijn ouders de auto nodig hadden...
 
Oke, bben bezig met de ketting, maar als het achterwiel helemaal naar voren zet, is de ketting weer nét te kort voor hoe ik hem gebroken heb en als ik er dan een extra schakel tussen doe dan staat die ketting alweer bijna halverwege dat stelmechanisme....?? Kan dit kloppen, is dit wel vaker zo??
Anders mag ik dus wel een extra schakel bestellen ben ik bang omdat de ketting nu te kort is....
 

Aantal schakels oude ketting = aantal schakels nieuwe ketting. Klaar.

Heb je kettingwielen met een ander aantal tanden, dan is het:

Aantal schakels oude ketting + Totaal aantal extra tanden/2 = aantal schakels nieuwe ketting (en daarna afronden). De ketting is dan maximaal een halve schakel te lang of te kort. In dat geval staat het achterwiel altijd goed (nooit slechter dan een kwart steek afwijking).
 
Ik ben deze dagen wat aan het rondkijken voor een kettingpons maar daar heb ik nog wat vragen over.

Er zijn ponsen waarbij aangegeven is dat die enkel voor bv DID 525 kettingen zijn. Andere ponsen zijn weer universeel, maar hoe universeel zijn die echt? Universelen zijn vaak ook goedkoper dan die speciale types.

Kan mij wel voorstellen waarom er bv DID 525 ponsen zijn die enkel daarvoor geschikt zijn maar dat zou dus betekenen dat je voor elke andere ketting weer een nieuwe pons moet kopen?

Is dit iets?
BGS 8802 Kettingpons Set
 

Ik heb sinds een paar jaar de kettingtool van DID. Nog nooit spijt van gehad. Werkt echt super makkelijk.
Tip: zorg dat je een ringsteeksleutel hebt van de juiste maat om er op te zetten. Daarmee houd je de tool vast en dan met een dop draaien tot ie goed genoeg geponst is.
Echt een super handige tool.

En bij jossmit.nl kost ie maar iets van €50 (EDIT: €44.90 als je hem bij een ketting mee besteld).
Weet inderdaad niet of ie ook voor andere kettingen te gebruiken is. Maar goed, ik koop dan ook altijd DID kettingen omdat ik daar erg tevreden over ben.
 
Laatst bewerkt:
Ik gebruik het simpele setje voor het aanpersen van de schakel. Ik vind dat fijn werken, omdat ik met de sleutels zuiver kan aandraaien, en tussentijds goed kan controleren hoe ver ik ben.

Als de schakel goed zit, pak ik een Whale tool, voor het ponsen van de pennen.
 
Ik had zo'n goedkoop setje om mijn ketting te ponsen maar de DID Xring ketting had een andere masterlink.
Deze pennen moesten niet plat maar uit elkaar.
Ik heb daarvoor maar een simpel tooltje aangeschaft, werkt prima.


Eerste keer te strak, na een ritje kwamen de Xringen er tussen uit nieuwe link en wat voorzichtiger te werk gegaan
 
je kunt de schakeldikte voortaan meten, zodat je weet of hij voldoende aangeknepen is. Ook de geponste pennen kun je vergelijken met de geklonken pennen icm schuifmaat.
Gewoon de tijd ervoor nemen want je wilt niet dat er iets misgaat
 
Laatst bewerkt:
Dag Oma

Heb een vraagje,

Ooit een kettingset gekocht voor mijn M1100 maar nog niet gemonteerd.

Nu is deze set met een gesloten ketting geleverd (Regina). Echter is montage op de swingarm van een M1100 niet mogelijk, daar de ketting door de achterbrug loopt. Zie foto.
Is het mogelijk om toch een gesloten ketting open te halen en te monteren?

Of iemand interesse in een gesloten 525 ketting, 104 schakels

 
ketting van het merk Houdini kopen, dan moet ze niet open.

vind je die niet, zal je ze moeten openen en weer sluiten. met een nieuw slot !
 
Laatst bewerkt:
Hoi allemaal, als complete leek mij gewaagd aan het vervangen van mijn ketting en tandwielen...

Dit liep relatief vlot echter bij het ponsen van de ketting maakte ik een fout. Ik denk dat ik net iets te veel kracht gezet heb... Zoals je op de foto kan zien is het tweede pennetje een beetje gebarsten. Ik neem aan dat je hier best niet mee rijdt?
 

Bijlagen

  • IMG_20221217_152856.jpg
    115,6 KB · Weergaven: 55
Gewoon bij je kettingleverancier bestellen, het kost je nog geen tientje.
De mislukte sluitschakel kan je gewoon losdrukken met de achterkant van de ponspen.
En volgende keer minder kracht gebruiken, het is nergens voor nodig om het kneppelvast aan te draaien.
 
Beetje bij beetje links en rechts afwisselend aandraaien tot de sluitplaat evenwijdig zit met de rest.
Ik meet altijd de klinkschakel met een schuifmaat of die even breed is als een vaste schakel.