Bonen als dessert
De meeste van onze Nederlandse vrienden waren verrast toen het dessert werd geserveerd tijdens het diner bij ons thuis. Bonen worden regelmatig gebruikt in verschillende gerechten uit de Nederlandse keuken, maar nooit als dessert. In Vietnam, kunnen alle soorten bonen worden gemaakt in een heerlijk dessert genaamd Chè đậu. Een combinatie van verschillende bonen verrijkt de smaak en de naam van dit combinatie is Chè đậu Thập cẩm. Chè đậu zal niet compleet zijn zonder kokoscreme en gemalen pinda's. De romige smaak van kokoscreme en de knapperige stukjes pinda’s worden perfect gecombineerd met de rijkdom van de bonen.
Chè đậu is de meest populaire dessert in Vietnam. In elke markt, groot of klein, vindt u altijd een dame zit na een rij van grote spiegel-gepolijste potten van verschillende soorten van Che. En van deze potten kan ze dienen vele verschillende versies van pure Che en gecombineerde Chè per verzoek van de klant. (Chè spreek je uit als Tsjè, waarbij de è klinkt als de e in elf.(aanvulling Fred))
A che shop in Vietnam (photo from Internet)
Om 6 lange glazen van Chè đậu te maken, moet je 150 mg van gekookte witte bonen (in blik of pot), 150 mg van rode bonen of zwarte bonen (blik of pot), en 150gr van gekookte gele bonen (groene bonen zonder huid). Je moet de gele bonen zelf koken, zie hieronder. Zet de witte en zwarte bonen onder het stromend water en laat ze rusten in een zeef. Zet gele bonen in water gedurende een half uur, opnieuw wassen en vervolgens die koken in een pan met water vier keer meer dan de bonen. Zorg ervoor dat de warmte niet medium is zodat het schuim kan niet uit te gaan van de pan. Kook tot de bonen gaar zijn.
Kook 500gr van de rock suikers in 800 ml water tot de suiker is opgelost en de siroop is licht gekookt. Controleer de zoetheid naar jouw smaak. Als er te zoet is, voeg wat water toe. Als dat niet zoet genoeg is, laat het koken een beetje meer. Als je klaar bent, moet de laatste siroop eruit zien als honing maar minder dik dan honing. Bewaard de siroop in de koelkast voor minimum vier uur voor het eten, je zal een koel, lekker Chè hebben.
Open 1 blik kokosmelk, doe de melk in een pan en langzaam verwarmen met een korreltje zout. Laat de crème afkoelen.
Slijp gebakken pinda's in kleine stukjes.
In een glas, maak zwarte bonen, witte bonen en gele bonen lagen. Schep de siroop om de bonen te dekken, dan is de kokoscreme. Tot slot strooi gebarsten pinda's op en serveren.
Eet smakkelijk! Chúc ăn ngon!
Post op 10/6
Aanvulling van Minh. Bonen en cocosmelk zijn bij de supermarkt te koop. De siroop kan ook met bruine suiker en water worden gemaakt.
Che thap cam